NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 28 mars, 2007

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 mars, 2007
Skrivet av: Jouni Tervalampi skrivet 2005-09-13, 09:14
Hej Kjell  
 
Nej, det är mer eller mindre slutfotograferat rent journalistiskt. Jag så stora problem med min nacke, rygg och balanssinnet så det går inte. Det är enbart illustrationsfoton till mina egna böcker typ hällristningar m.m.
När det gäller din: Oskar Gustav Adolf Lindkvist. född 8/3 1889 död 1/11 1918 i spanska sjukan, så dog han troligen hemma.
Jag har nästan gått igenom all material om Spanska sjukan (ej de på Krigsarkivet) i dödböcker, artiklar i VLT mm till ett framtida bokprojekt.
 
Några massgravar i samband med Spanska sjukan är inte kända, den sista massbegravningen i Västerås var i  samband med koleran på 1830-talet. Varför det står influensa i dödboken beror på Spanska sjukan och Hongkonginfluensan var en kraftig variant på en förkylningsinfluensa och forskarna tror att det var en mutation från en djur eller fågel som tog det till Europa, liknande fågelinfluensan i Sydostsaien nu. En pandomi.
 
Din mmf bodde i Almlunda, sydöst om Svanå, och var en stor bondgård på 1910-20-talet.I mitten av oktober 1918 hade Spanska sjukan dött ut på kasernerna på Viksäng, men den blomstrade i Haraker. I VLT, lördagen 12 oktober 1918, står det: ”Vid Svanå folk- och småskolor här läsning inställts till 22 dennes.” och i VLT, torsdagen den 17 oktober, kan vi läsa: ”Spanska sjukan tycks allt mer och mer utbreda sig i Haraker. Då den på andra trakter företrädesvis angriper äldre personer, har den här tendens att mest härja bland barnen. Så är åtminstone förhållandet vid Svanå, där ingen familj synes gå fri från densamma. I barnrika familjer kunna ända till sex barn samtidigt vara sängliggande sjuka. Fastän många varit hårt angripna har ännu lyckligtvis inget dödsfall inträffat.”
 
De som bodde i Svanå sändes till Epedemsjukhuset i Ramnäs och inte till Västerås kan man läsa i VLT, torsdagen den 24 oktober 1918: ”I Svanå och trakterna däromkring har till spanska sjukan även sällat sig till skarlakansfeber. Fem dylika fall har inträffat och de sjuka ha sänts till Ramnäs epidemsjukhus.”  
 
Din mmf Oskar Lindkvist finns faktisk omnämnd i VLT två gånger. Lördagen den 2 november står det i VLT: ”Spanska sjukan har krävt 2 nya offer i Svanå, i det att en 2-årig son till jordbruksarbetaren Lindkvist, Svanå, avled i tisdags. Fadern avled igår i samma sjukdom. Hustrun och 4 barn överleva.”  
VLT, torsdagen den 7 november 1918: ”Fyra dödsoffer för spanska sjukan begrovos i Haraker i söndags [3 nov]. Dessa voro Augusta Jäder i Skepplinge, Maria Ålström, Färdskär, samt jordbruksarbetaren O. Lindkvist och dennes 2-årige son.”
 
I dödboken för Haraker socken 1918 finns även en son till Oskar med.          
 
”Nr 16. död den 25 okt, Albert Oskar, Son till fadern arb. Oskar Gustaf Adolf Lindkvist från Allmunda och han hustru Ida Karolina född Bäck. Född [19]16 7/11, Dödorsak: Influensa. Dödattest: Läkare Dr. Källander, Ramnäs.
 
”Nr 17. död den 1 nov, Oskar Gustaf Adolf Lindkvist jordbruksarb. från Allmunda. Född [18]89 8/3, Dödorsak: Influensa. Efterlevandes födelseår [18]87  Dödattest: Läkare Dr. Källander, Ramnäs.
 
Såg även din efterlysning på Harker socken, vsm där du undrar hur du ska vidare. Om du bor kvar i Västeråstrakten så finns nästan alla kyrkböcker mikrofilmade fram till 1933 och de finns på Västerås stadsbibliotek, fackavdelningen vid ett rum som heter släktforskarsalen. Där är det gratis.  
 
Fast jag har redan tittat lite på din släkt igår och det var lite knepigare än vanligt. I början av 1900-talet så hade man i många socknar slutat med de kristna husförhörslängderna. Istället hade man redan 1890 börjat med folkräkning i olika socknar och folkräkningarna fortsatte man var 10 år.    
 
Oskar Lindkvist var inte född i Haraker socken. Familjen fanns inte med i folkräkningen för Haraker varken 1910 eller 1920, men jag fann familjen i Inflyttningsboken (B:4 1905-1915) för året 1912:
 
”Nr 92, 17/12 Lindkvist, Oskar Gust. Adolf. Jordbruksarb, född 89 8/3 Lillhärad, medföljande 3 mankön och 2 kvinnkön. Inflyttningssocken: Kungsåra, Inflyttningsort: Svanå 188
 
Hälsningar Jouni Tervalampi