NULL Skriv ut sidan - Västerbottensostens upphovsman

Anbytarforum

Titel: Västerbottensostens upphovsman
Skrivet av: Rune Edström (Rune) skrivet 2000-09-14, 17:44
Hej
Har under dagen försökt få lite mer kött på bena om Västerbottensosten. Det här har jag hittat:
 
Det finns inget säkert födelseår, men flera källor uppger slutet av 1860-talet, men man vet inte helt säkert vilket mejeri som började tillverka den. Eftersom den kallats Burträskost är det dock troligt att vaggan stått vid Gammelbyns mejeri i Burträsk. Osten kom egentligen till av en slump. En mejerska, Elenore Lindström, vid Gammelbyns mejeri fick under osttillverkningen av Västgötaost en dag mer än vanligt att göra. Hon lät därför ystningen pågå längre tid än vanligt med upprepade värmningar av ostmassan. Fyra timmar kanske mer. Efter den behandlingen stod Västgötaosten inte att känna igen, den smakade annorlunda, den var saftig, fyllig och kraftfullt besk - Västerbottensosten var född. Redan 1870 hade osten nått Stockholmsmarknaden.
År 1924 fanns 48 mejerier i Västerbotten, och samtliga torde ha tillverkat Västerbottensost.
 
Detta från ett blad som mejeriet i Burträsk har, nuvarande tillverkare av de 1000 ton som tillverkas pr år.
 
Från en artikel i Kvällsstunden 30/6 2000 som jag fick tag i:
 
Rubrik:  Ulrika Eleonora Lindström skapade Västerbottensosten.
 
Gammelbyns mejeri byggdes 1869 och hon torde ha varit med från början under Johanna Bäckströms ledning, för att 1872 ta över som ensam mejerska 1872. Hon vart sjuklig i slutet av 1880-talet, så 1890 anställdes ytterligare en mejerska. 1892 fick hon lunginflammation och avled 15 mars. Ogift.
Osten har saluförts under olika namn. Norrlands fetost, Västerbottens sötmjölksost och Burträskost. Burträskost var bra, för det var vid Gammelbyns mejeri som den fick sina typiska och jämnaste egenskaper.
Ursprunget till Västerbottensosten skall med säkerhet vara Österängsosten eller  Degebergsosten. Två orter i Skaraborgs län.
Artikelförfattaren har en gammal uppgift att Ulrika Eleonora fick av Leonore Mortensson, mejerska på Österäng, en beskrivning av beredning av Degebergaost. Hon ändrade så efterrörningen pågick 2-3 timmar längre.
 
Efterhand började samtliga mejerier i Västerbotten tillverka denna ost. 1911 fick osten sitt varumärke inregistrerat. Ett liknande märke inregistrerades senare för Norrbotten för den Västerbottensost som tillverkades där.
Gammelbyns mejeri nedlades 1901.
 
Läser i minnesboken över Hökmarks mejeri 1889-1938 att även dom tillverkade Västerbottensost. Att 1909 ville länets mejerikonsulent och handlande J Bexelius i Mångbyn, inregistrera ett gemensamt ostmärke, men varken Hökmark eller hushållningssällskapet var för det varför Bexelius inregistrerade det i sitt namn. Sen upptäckte dom att han ägde ensam rätt att sälja märkt Västerbottensost.  Överenskommelse träffades dock så han överlät rätten till Hushållningssällskapet.
 
Längre fram: Wästerbottensosten eller som den också kallades av en grossist i Stockholm Hökmarksosten var stapelvaran...  Kvalit?n var för det mesta hög så bl.a. 1899 fick dom en pokal i silver, hederspris vid allmänna svenska utställningen i Stockholm, skänkt av A. Skog, Göteborg.
mvh
rune