NULL Skriv ut sidan - Mat & dryck

Anbytarforum

Titel: Mat & dryck
Skrivet av: Lotta Johansson skrivet 1999-09-18, 13:25
Hej!
 
Vet inte om det här kan vara någon hjälp, men varsågod.
 
I Socken-Apothek och någre Hus-Curer utgiven under överseende av Kongl Collegii Medici 1760 står följande:
 
Ättika:
Ättika bör finnas på alla ställen. En antingen matt, tung, het, äcklig, dånande, ängslig, orolig eller skrämd har af ättika en säker förfriskning, när den brukas som luktvatten, påstänkes, hålles i munnen och äfwen något nedswäljes.
Den som är rädd för smitta, kan bewara sig med ättika, på förenämnde sätt.
Af utwaldt godt öl, får man en äfwen så god ättika, som af win.
De som hafwa lungsot retas, til hosta af ättika.
Lägges mycket socker eller honing til ättika, blifwer deraf en behagelig sirap för siuke, at läska sig med.
För stötar och färske sår brukas dukar, kokte i ättika och utwridne, warma pålagde; likaså för gamla rötsår.
 
1. Feberdryck med ättika
Tag en kanna källewatten. Tre, fyra eller fem matskedblad ättika. Et godt skedblad honing. Blandas och utdrickes hwar dag, såsom den bästa dryck i hetsiga siukdomar. I brist af honing tages fyra skedblad wörtsirap.
 
Detta kan kanske kallas Öl-Ättika?!
 
Mvh//Lotta