NULL Skriv ut sidan - Holst - Den mystiske trumpetaren

Anbytarforum

Titel: Holst - Den mystiske trumpetaren
Skrivet av: Henrik Lindahl skrivet 2002-01-29, 15:48
Hej!
 
Skulle uppskatta hjälp med följande underliga problem.
 
Min förfader Johannes Johannesson föddes 12/9 1786 i Orrevik, Herrestad. Som far står en trumpetare Johannes Holst och mor en Nilsche Topp alt. Tapp. Födelseboken tar upp barnet som äkta och det finns inga ovanligheter i övrigt med fördelseboksanteckningen.
 
I husförhöret 1788 finns i Orrevik en Nilsche (f. c. 1759) med en son Johannes som enligt ålderanteckning är född rätt år. I Bohusläns regemente finns under rätt period en trumpetare Johan Holst (f. c. 1760), skriven i Lyse.
 
Problemet? 1/ Nilsche i Orrevik har i husförhöret namnet Lidbom. 2/ Hon är 1777-93 gift med en Henric Hansson.
Johan Holst i Lyse gifter sig 16/12 1786 med Anna Katarina Wessel i Västerlanda. Han avlider 1798 i Lyse och ingen son Johannes finns i bouppteckningen.
 
Således om barnet var dessa bådas så borde det stått som oäkta. Vad får mig då att tro att barnet är deras?  
1/ datum och ort för Johannes Johannesson finns bekräftad kontinuerligt i husförhören.
2/ att det skulle finnas mer än en kvinna med det ovanliga namnet Nilsche i Orrevik med en son kallad Johannes och född samma år ter sig högst otroligt.
3/två trumpetare Johan(nes) Holst i samma regemente ter sig också, om än inte lika, osannolikt.
4/en felskrivning av faderns namn verkar inte sannolik, sonen kallar ju sig Johansson eller Johannesson hela livet, inte Henricsson.
5/i husförhör 1853 finns en Ingrid Johanna Bengtsdotter inhyst i Johannes Johannessons hushåll. Hon är dotter till Nilsche i Orrevik i hennes andra äktenskap, med Bengt Åsberg, och således Johannes presumerade halvsyster. Detta tycks vara alltför mycket av en slump.
 
Fråga således. Håller argumenten för att Johannes Johannessons föräldrar är att identifiera med Nilsche Lidbom i Orrevik och trumpetaren Johan Holst i Bohusläns Regemente? Varför står barnet i så fall som äkta? Varför har modern ett annat efternamn i födelseboken? Kan man lurat prästen?
 
Finns det någon som vet något ytterligare om trumpetaren Johan Holst (finns det mer än en, kan han vara fadern, vad är hans ursprung?) eller Nilsche Lidbom eller kan kasta ljus över någon del av en historia av detta slag eller kan ge förslag på källor att söka lösningen så vore jag tacksam.
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl