NULL Skriv ut sidan - Samisk kultur

Anbytarforum

Titel: Samisk kultur
Skrivet av: Marcus Boman skrivet 1999-09-12, 13:59
När man läser om värmländsk arkeologi, så ser man en distinktion mellan olika delar av landskapet, starkt förenklat, en jordbrukskultur i den mellersta och södra delen och en fångstkultur i den norra delen.
 
I ett nummer av Forskning och framsteg (det som berör Sverige runt år 1000) kan man beskåda en karta över Sverige, där man ritat in de delar som berörts av jordbrukskultur och de delar som berörts av fångstkultur. I stora delar, av framför allt mellersta Sverige, förekommer båda kulturerna, så även i Värmland, då koncentrerat till den norra delen.
 
Adam av Bremen skriver om Sverige och i norr menar han finns värmlänningarna med skridfinnarna, som styrs från Hälsingland. Skridfinnarna torde vara synonymt med samerna.
 
I Pilgrimsleden vid Klarälven, av Lindskog förekommer ett liknande resonemang. I framför allt den norra delen av Värmland skall samer ha vistats under vissa delar av året, men de skall framför allt hålla till vid sjön Femunden i Norge.
 
Med detta sammantaget får man en bild av att den samiska kulturen (en fångstkultur) med rötter kring Femunden och närbeliggande områden, inte långt från Härjedalen, ej heller speciellt långt från Hälsingland, har sporadiskt, kanske också kontinuerligt haft Värmland, då framför allt i norr, som arbetsområde och boplatsområde. Klarälven går ju in i Norge (där den byter namn) och kan följas till sjön Femunden.
 
Då är frågan om man har rötter i Värmland, låt säga framför allt i den norra delen, har man då rötter bland samerna, eller förekom jordbrukskulturen och fångstkulturen vid helt olika tidpunkter? Om de förekom samtidigt och låt oss säga att samerna inte var jordbrukare (?), förekom ett genetiskt utbyte mellan dem, eller var det som i andra delar av Norden, framför allt i Finland, att jordbrukarna tog land i besittning, på bekostnad av samernas arbetsområden och då med sparsamt genetiskt utbyte?