NULL Skriv ut sidan - Hjälp, jag har kört fast.

Anbytarforum

Titel: Hjälp, jag har kört fast.
Skrivet av: Björn Sonesson skrivet 2010-06-08, 00:02
Hej Mathias.  
 
1. Mantalslängder, uppställda efter härad och socken (SVAR:s Digitala forskarsal som kräver abbonemang eller att du uppsöker ett kommunalt bibliotek; www.svar.ra.se
1. domböcker, finns för städernas del i form av magistratsarkiv, men mer svårforskat. Kolla Värmlandsarkivs (=VA) hemsida. Jag tror  att det finns en skrift de gjort som har namnet Forska i Värmland, men är osäker på titeln. men ordet guide ingick i titeln!? Den vet jag är orange i färgen. De har också gjort en skrift i litet format på 150 sidor som heter Arkivatlas Värmland. Enskilda och Kommunala arkiv vid Värmlandsarkiv 1997. Kontakt- och öppettider till arkivinstitutionen VA är inaktuella i denna bok.  
1 & 2. det finns diskussionssidor här på Anbytarforum, där får du veta mer. KOLLA RUNT I AF. Annars finns det litteratur att kolla i. Gå till sektion L, det är biografi och genealogi på biblioteken.  
3. & 5 Finns uppgift i äldre hfl - AI:1? Om inte kan Karlstads stads- och länsbibliotek ha uppgifter. Det finns många samlingar eller arkiv på detta bibliotek, tex Bromanderska samlingen. Värdefull samling, men finns kanske istället på Värmlandsarkiv i Karlstad. Den finns tillgänglig på nätet genom AD Online. Helmer Lagergrens samling ska finnas på Värmlands museum. Tidningar kan vara bra källa. Post- och inrikestidningar, där fanns notiser när förmöget eller betydande folk avled. Den finns delvis på Internet, se Stefan Dakes inlägg härnäst. Genealogiska föreningen i Sthlm kan ha uppgifter. De har en hemsida som det är gratis att söka i. Se länk under Rötter och Medlemsföreningar inom förbundet eller liknande, kommer en flipflopmeny då. För icke medlemmar kan det förstås kosta mera t ex om man vill ha papperskopior. SVAR har även mikrofilmat Nordiska muséets s. k. Älvdalsarkivet. Det är ett forskararkiv efter Lars Bäckvall. Några volymer gäller Karlstadssläkter. Kolla på www.nad.ra.se på namnet under Arkiv och du får en arkivförteckning med alla volymerna specifierade. Dessa mikrofilmade volymer finns idag även i digital form att läsa på SVAR:s hemsida. Där finns också förteckning över arkivet.  
Sök hans namn på www.antikvariat.net. Kanske finns det en tryckt likpredikan efter honom. Har man tur så uppges det i den när han dog. Kungliga Biblioteket i Sthlm och Carolina Rediviva (=Uppsala Universitetsbibliotek) har massor med sådant gammalt s.k. tillfällighetstryck där oväntade fynd kan göras. Tyvärr är mkt av detta långt ifrån så katalogiserat ännu. Men Otto Waldes fantastiska katalog är digitaliserad och finns via SVAR:s hemsida. Information om denna katalog över enskilda arkiv finns här; http://www.riksarkivet.se/default.aspx?id=9460&refid=1189  
4. Bouppteckning, både bouppteckning och register finns hos AD Online, 2 st. Ett efter förnamn och ett efter efternamn.  
 
Värmlandsrötter här på nätet har nog fina litteraturtips a la Värmland!  
 
För egen del är jag på jakt efter min anas Catharina Olofsdotter Carlstens ursprung. Hon och hennes syster Kerstin var födda i Karlstad. Har tyvärr inte fått tillfälle att undersöka samlingar och arkiv i Karlstad som kan innehålla det jag söker. pappa borde vara en borgare Olof i Karlstad? Känner du igen namnet Carlsten? Min ana blev gift i Ekshärad med dåvarande Petter Jonsson Hasselrot, bördig från Dalsland, men till sist löjtnant och hemmansägare i Hjällstad (Gällstad) i Dalby, Värmland. Se också min efterlysning under Carlsten under Släkter här i AF.  
 
mvh Björn
 
OBS! Rättelser är gjorda i texten, särskilt då det som gäller Helmer Lagergrens samling och Otto Waldes katalog.  
 
(Meddelandet ändrat av Sone 2010-06-08 10:33)
 
(Meddelandet ändrat av Sone 2010-06-08 10:39)
 
(Meddelandet ändrat av Sone 2010-06-08 16:12)
 
(Meddelandet ändrat av Sone 2010-06-08 18:31)