NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2002-12-18

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2002-12-18
Skrivet av: Jan-Erik Björk skrivet 2002-09-26, 21:40
Hej Anna-Lisa
 
Du tar upp några frågor om en av Värmlands mest kända finnar. Henrik Tomasson med släktnamnet Häkkinen var med all sannolikhet gift åtminstone en gång tidigare innan äktenskapet med Kerstin Bengtsdotter. Hustruns namn är förborgat för oss. Jan Myhrvold (Norge) har i Finnkultur presenterat en i de flesta stycken övertygande bevisning för att Henrik i sitt första äktenskap hade sonen Sigfrid. Denne vistades sina sista år i Mulltjärn i Fryksände. Henrik Häkkinen hade sannolikt även sonen Nils, vilket Niclas Persson på ett förtjänstfullt sätt har utrett. Även Nils avslutar sin jordevandring i Mulltjärn.
 
Henrik Häkkinen ingick sitt andra äktenskap med änkan efter Henrik Larsson Manninen, vid namn Kerstin Bengtsdotter. Vissa forskare anser att detta skedde vid mitten av 1620-talet. Men det finns indikationer på att giftermålet ingicks vid ett betydligt senare tillfälle. Henrik Manninen och Kerstin Bengtsdotter var bosatta i Djuprämmen åtminstone år 1620 (register på tionden). Det är möjligt att den Henrik som anges i hjonelagslängden år 1610 är Henrik Manninen. I så fall är Djuprämmen ett av de först upptagna finnhemmanen i Värmland. Källorna flödar tyvärr inte särskilt rikligt vid denna tid varför det är osäkert vilken av de fyra senare Henrik (Manninen, Häkkinen, Kukkoinen eller Kurki) som avses. Det märkliga är att Henrik Manninen inte förekommer med patronymikon någon gång i skattelängder eller liknande i Rämmenområdet. Hans efternamn Larsson är enbart känt från Fryksdals härads dombok.
 
Henrik Häkkinen sålde hemmanet Djuprämmen till Erik Kristoffersson (sannolikt släktnamn Honkainen, en son till långe Kristoffer Jönsson) och vandrade västerut till Värmland. Han uppodlade där Rattsjöberg i Fryksände socken omkring 1646 (Broberg). Kanske fanns han där redan år 1645, eftersom Häcke Henrik enligt anteckningar i domboken för Färnebo antecknas för rest av lagmansräntan för åren 1645 och 1646. Rattsjöberg finns omnämnt i jordeboken första gången år 1649.  
 
Henrik Häkkinen fick i sitt andra äktenskap sonen Pål och dottern Anna/Annika. Pål dog ganska tidigt men efterlämnade en son vid namn Henrik. Denne dog dock redan som minderårig. Anna/Annika var gift två gånger.  
 
I Gottlunds Resedagbok från Värmland från 1821 finns upptagen en avskrift av en bouppteckning över Henrik Häkkinens kvarlåtenskap. Häcke Henrik torde ha dött år 1669, vilket innebär att han kan ha varit född omkring sekelskiftet.
 
Hälsningar
 
Jan-Erik Björk