NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 05 mars, 2013

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 05 mars, 2013
Skrivet av: Christian Juliusson skrivet 2011-04-05, 11:15
Hej,
 
Efter att äntligen ha läst Lindahls bok om Brunskogsfinnarna, så är jag smått upprymd!
 
Det var dels mycket spännande att lösa Lindahls kommentar (s 70) om att det är anmärkningsvärt att inte någon son eller sonson till Jöns Bengtsson med namnet Jöns eller Bengt har påträffats.
 
Detta styrker väl ytterligare antagandet att den Bengt Jönsson Salung, född år 1633 i Värmland, som år 1654 flyttade till Nya Sverige, var son till Jöns Bengtsson?
 
Och problemet med att brodern Anders Jönsson, som också ska ha flyttat till Nya Sverige år 1654, nämns i mantalslängden år 1653 och 1664, kanske beror på s k kameral eftersläpning? Eller så avser 1664 års notering en helt annan Anders? Lindahl kommenterar ju (s 69) att i övrigt är tystnaden total rörande Anders Jönsson i Salungen...  
 
Vad sägs om detta?
 
Det var också mycket spännande att läsa (s 69) att Matz Andersson, son till Mattes Andersson (1647-1737) i Salungen, ägde jord i Bjurbäcken, förmodligen morsarv.
 
Om Lindahl antagande är riktigt skulle ju Anders Mattessons hustru Britta Andersdotter härstamma från Bjurbäcken. Till yttermera visso skriver Lindahl (s 78): Några svensk-finska äktenskap tycks icke ha förekommit och Salungen var helt i finsk ägo vid seklets slut. Salungsfinnarna gifte sig inom hemmanet eller med finnättlingar i angränsande hemman, särskilt i Bjurbäcken.
 
Om så är fallet är ju frågan vilken Anders i Bjurbäcken som skulle kunna ha varit Brittas far?
 
Lindahl tycks luta åt att Britta (i boken kallad Böret) troligen var dotter till Anders Larsson (född år 1605) i Bjurbäcken (s 127 och s 136) och att hon dog år 1733 i Bjurbäcken (jfr inlägg ovan).
 
Samtidigt framgår av boken (s 129-131) att Anders Mattessons mor Valborg var halvsyster till Anders Larssons hustru Lisbetta (född ca 1611). Detta skulle alltså innebära att Anders Mattesson gifte sig med sin (halv)kusin...
 
Skulle kyrkan verkligen ha tillåtit detta?
 
Var man kanske inte så nogräknad i finnbygderna?
 
Eller är det snarare en annan Anders i Bjurbäcken, t ex kronoskytten Anders Andersson som nämns i mtl 1679-1689 (s 134), som är en troligare far till Britta?
 
Ett sätt att lösa detta kanske vore att räkna ut Matz Anderssons jordinnehav i Bjurbäcken mer exakt (det lär framgå av ett tingsärende från år 1710 att han till en Matz Jöransson avstått 1/4 uti 1/8 i ¼ h:mt Bjurbäcken, s 145) och jämföra det med t ex Anders Larssons barnaskara (Lindahl uppräknar fyra söner och två döttrar, inklusive Böret, s 127).
 
Ja, som Kenneth L skrev här ovan: Det är mycket man tror man vet - men inte kan bevisa. Men det vore så himla kul om någon ändå skulle ha möjlighet att kommentera och komplettera mitt resonemang ovan...
 
Med nyfikna hälsningar,
 
Christian J