NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-28

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-28
Skrivet av: Björn Sonesson skrivet 2005-10-10, 23:00
Hej Åke. Jag måste få fråga några saker till.  
 
Du skriver vid Måns dop är en Lars Larsson och Stina Larsdotter från Rudstad med, är det Måns Månsson som inte finns med i det DIS-utdrag du skickat till DIS eller menade Du något annat av barnen? (Jag är DIS-medlem).  
 
Jag har angivit den 19 mars 1744 och du har 7 mars 1744 för Måns Perssons död. Ser att jag i utskriften inte har yttersta vänsterkanten för uppslaget med - det kan fattas en bit.  
 
Jag har bara begaravningsdatumet 19 november 1746 för Malin Larsdotter, tid för dödsfallet har ej hittats?  
 
För Måns Nilsson har jag begravningsdatum 1749-12-17, men inget dödsdatum.  
 
I dödboken finns datumet 1746-12-20 för Annika/Anna Persdotter, gäller det dagen för dödsfaller eller begravningsdagen?
 
För samtliga av paren som jag efterlyst här, undrar jag om du har vigseldatum på något av dem? (Förutsatt att Malin Larsdotter kom från Nor och man följde seden med giftermål där så finns förstås sär inga kyrkböcker kvar).  
 
Men en utväg är länsstyrelens handlingar med Carta Sigillataavgifter som finns för åren 1733-1748 (om jag minns rätt med årtalen) och ersätter förkomna vigselböcker. Har du kollat dem beträffande Nors socken? Har man tur har inte bara antal nygifta par angetts där utan att de även har namngivits också.  
 
Jag hsr nu tittat på mina pappersutdrag av  Skogsberg i Frykeruds äldsta husförhörsböcker. Där finns ingen Per Nilsson eller Brita Olsdotter såvitt jag kunde se, däremot fanns som matmor för ett av hushållen i Skogsberg, en Ingeborg Persdotter som var gift med en Gösta Börjesson. Kanske en syster till Måns Persson eller Annika Persdotter?  
 
Jag har även tittat i Gassebol. Där fann jag inte heller någon Per Nilsson eller Brita Olsdotter. Däremot har Måns Persson redan tagit över Gassebol i äldsta hfb. Dina uppgifter tycks alltså inte stämma. En hustru Elin Persdotter finns däremot i de tidiga hfb i Gassebol och är kanske en syster till Måns eller Anna? I anant fall kan du ange sidorna i hfb som du använt dig av och ev. andra källor? Annars finns saom bekant bl.a. mantalslängder och domböcker att använda sig av och inte minst kyrkräkenskaper.
 
Peder Nilsson var nog bra gammal om han flyttade 1741 till Humletorp i Kil sn.  
 
Intressant att läsa att Måns var mycket smidkunnig. Vem som helst menar jag torde inte ha fått smida kyrkklockan!  
 
Tack för de fina noteringarna ur räkenskaperna.  
 
Intressant är det väl att Petter Månssons dotter Stina Persdotter blev gift en karl från Nor, Jan Larsson (se min färska efterlysning i Nor). Dessa makar hade i sin tur dottern Maria (Maja) Jansdotter (1776-1823 Grava sn)som blev gift med Kristoffer Nilssons (1711-1771) och Sigrid Nilsdotters (1743-1802) son Per Kristoffersson (1767-1811) som var soldat under namnet Öjesäter. Deras son Lars Persson flyttar från Frykerud till Nor och då just till Rudstad och som dräng hos en hustru Elin Jansdotter född 1784 och hennes man. Lars har en moster med samma namn och födelseår som jag sett i Frykeruds hfb stå som utflyttad år 1818 till Nor. Detta är troligen inte tillfälligheter, men jag skall kontrollera detta.  
 
Från 1830-talet är Lars Persson bonde i Rudstad, Nor socken. Rustan är en alternativ stavning till Rudstad i kyrkböckerna i Nor.  
 
Det är genom deras sonson Karl Larsson Bergström och hans hustru Anna Stina Persdotter som jag har fått nästan anor i södra Värmland. Detta par flyttade upp till Ekshärad som är den socken, där jag har mina flesta anor. Släkten Bergström från Frykerud och Nor får vi väl kalla den, är idag ganska stor. Jag har inte forskat framåt i tiden, men det skulle kanske göras nu när anorna bakåt är klara. Karl Larsson var skogvaktare vid Halgå bruk. Dessförinnan var han soldat. Karls namn Bergström vet jag inte var det kommer ifrån, men dels fanns det namnet hos andra i de trakter han vistades, dels hette hans mamma Anna Jansdotter Bläckberg. Jag tror han ville ta ett namn som påminde om modern och sitt ursprung hos smederna, något som passade när han arbetade som skogvakare vid järnbruket,sedermera enbart skogsförvaltningen Halgå bruk. Smidet tog snabbt slut efter stora branden 1884. Men de bästa konjukturerna för stångjärnet var då redan över.  
 
Mvh Björn