NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2014-11-18

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2014-11-18
Skrivet av: Björn Sonesson skrivet 2014-11-12, 17:58
En bonde Pål Larsson han sålde sin arvsandel i Gällinge i Säfsen och köpte tillsammans med någon annan bonde Solberg 1647 av en präst. Denne Pål Larsson var Britta Jönsdotters farfar.  
 
Britta Filipsdotters fäderne är okänt. Det finns Filip Larsson (okänt släktnamn) i Yxtjärn, Färnebo storsocken; (2) Filip Persson (Neuvoinen), Bjurberget i dåvarande storsocken Dalby samt Filip Matsson (Halinen) i Röjden i dåvarande storsocknen Dalby. Senare blev det Gåsborn eller Rämmen socken respektive Södra Finnskoga socken. (Efter J-E Björks inlägg Ekshärad 2012-10-15.
 
Svepare eller Sveper står det i en del böcker. Man ska komma ihåg att för handelns skull har det varit bra att kunna föra samtal så de har kunnat svenska men olika bra. Johan Urbian Urpiainen var usel på svenska enligt källor medan dennes måg Havuinen tydlgien var bra på det efetrsom han utsågs till finnelänsman. han kallas Urbian i förvanskad form i svenska böcker, släkten hette Urpiainen.  
 
Familjen Henrik Månsson dyker upp cirka 1-3 år i mantalslängden för Malung i Bredsjön men skall kanske först vara i Milsjön till en början? har inte anteckningarna bredvid mig nu, efter de blir avhysta från Grytsjöfjäll. I boken Gårdar och Folk på Malungs Finnmark finns mycket att läsa. Den har nyligen kommit ut i en ny upplaga då den fort blev slutsåld.
 
I Ljusnarsberg finns släkten Keäriäinen belagd i källa/källor. I Rämmen finns Måns med under flera års tid under första halvan av 1600-talet. Med Rämmen skiljer jag nu inte mellan de olika byarna Näsrämmen, Fjällrämmen etc utan menar socknen. Rämmen är ytterliare en sån här slags uppsamlingsort i likhet med Kvarnberget i Säfsnäs ungefär vid samma tid. Många fortsatte sedan norrut elelr västrut, Kukkoinens till Norra Ny, Sikainen till Östmnark, Klemet Rusainen först i Malung och i Brunberg som Ruusan sedan i Fryksdalen etc. Traditionellt ahr man velat anse dem som skogsfinnar, finnar som röjer upp huuhta-odlingar. Men många tidigar finanr blev anställda på bruk i sydvästra Värmland. Men kanske det bara var för en tid för att tjäna ihop pengar så att de sedan kunde köpa kor? Föreställnignen om att de tog med sig sina djur är troligen falsk. Istället tog man båten över åbo-Gävle ungefär. Där finns i Gästrikland bosättningar från ca 1580 och framåt. men det om järnbruk är färsk frskning så mycket återstår. Sörmland är i princip oforskat trots finninvandring, men bosättniganrna delvis annorlunda emot Dalarna och nordliga Värmland. Bruksorter och säterier fanns ju där.
 
Hölsningar/Björn