NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-26

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-26
Skrivet av: Björn Sonesson skrivet 2005-06-03, 15:39
Stor-Alvdal och Alvdal finns i Norge i Hedmarks fylke nära Osen och Elverum.  
 
Dessutom finns Älvdalens kommun som omfattar nordvästra Dalarna med församlingarna Idre, Särna och Älvdalen. Österdalälven rinner genom Älvdalen.  
 
En namnmotsvarighet till Älvdalen är Dalby församling i Torsby kommun i Värmland som förr hette Dalbo som beyder dalbygdens innevånare.  
 
Dalby var den nordligaste av fyra socknar som tillsammans tillhörde Älvdals härad, också kallat för Älvdalen. De andra tre var Ny i Älvdals härad (Norra Ny), Ekshärad och Råda i Älvdals härad. Sistnämnda ort kallas nu för tiden Norra Råda. Norra Ny är en del av Torsby kommun medan de två andra räknas till Hagfors kommun. Ekshärad fungerade som huvudort i häradet, eftersom de flesta bodde här.  
 
Namnet Älvdalen har också brukats kyrkligt, som Älvdalens prosteri. Senare delades detta upp och det norra Älvdals prosteri blev Dalby och Norra Ny och det södra Ekshärad och Norra Råda. Förr stavades häradet och prosteriet ELFDALEN. Idag tror jag att prosteriet heter Ekshärad.  
 
(Ni som läst detta, kom gärna med synpunkter, kompletteringar och rättelser på det som jag skrivit. Det skulle vara intressant att läsa. )