NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 17 december, 2015

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 17 december, 2015
Skrivet av: Martin Nordling skrivet 2015-08-07, 18:16
Hej!
I nr 2/2006 av AnKnytningen så finns det en antavla för J-O Waldner. Den går ihop med min och jag har försökt att bekräfta de resultat som den redovisar. Nu har jag dock stött på så stora problem att jag börjar undra om resultatet i detta fall verkligen stämmer. Jag har en lucka på bortåt 30 år när jag inte vet var en person befinner sig (förutsatt att det är samma person), vidare så har jag konstaterat att forskningen kring hans mor är felaktig (huruvida hans fars ursprung är korrekt identifierad har jag ännu inte undersökt).
Jag har tidigare postat en läshjälpsfråga för denna familj angående en ort som de kom ifrån (och fått hjälp med det), men jag har fortfarande inte kunnat bevisa att det hela tiden rör sig om samma familj.
 
Det gäller Jan Peter Larssons härstamning (ana nr 36 i den publicerade antavlan). Han anges vara född 28/7 1762 när han dyker upp i Remröd ca 1767-68 (systern Cajsa Lotta föds där 8/8 1767) med sina föräldrar Lars Andersson (Malmgren) (f.1727) och Carin Ersdotter (Åberg) (f. 1719). De verkar flytta runt väldigt mycket under de första åren (fadern började som skomakare) innan de under en kortare tid bor i Forssjö, sedan Estbygget 1771-1774, Tibble västergård 1774-1779, Myrsäter 1779-1810 (1811?). Vart familjen kommer ifrån har jag inte lyckats tolka och det finns ingen uppgift om det i antavlan, men på något sätt så har fadern Lars kopplats samman med den Lars Andersson som föds i Mosstorp 1/8 1728. Visserligen så anges Jan Peters far vara född 1727, men sådant kan ju alltid förvanskas så det är ingen större sak. Märkligare är dock att Jan Peter påstås ha bott i Klickesta och Lindkulla; efter att familjen kommit till Myrsäter så verkar han bo där näst intill livet ut (Jan Peter kan hinna flytta till Stenkulla precis innan han dör där enligt dödboken, i Remröd dör han i alla fall inte, vilket hävdas i antavlan) och under den period då jag inte vet vart familjen är så är de i alla fall inte på de orterna.
Det stora problemet som jag ser är att Lars i Mosstorps far var fiskaren Anders Larsson som drunknade i kvarnströmmen vid Forssjö kvarn och begravdes ca 2-5 juli 1730 utan ceremonier. En postum son föddes 2/3 1731 och fick namnet Anders. Men några vittnen från Lerbo syns inte till i någon av notiserna. Modern Ingrid Andersdotter gifte om sig med Jöns Svensson ifrån Kålgölet 24/10 1731 och fick några ytterligare barn innan hon dog 21/1 1737 i Skirtorp (de bodde där större delen av sitt äktenskap). Jöns gifte om sig, men sedan försvann han och den nya hustru ca 1740-41, så förmodligen flyttade de utanför socknen. Detta gör att den enda konkreta noteringen om Lars som vi har är hans födelsenotis, vi får anta att han och hans bror stannade hos sin familj och följde med Jöns, även om han var för ung för att noteras i hfl.
 
Jag har även noterat att Lars moder, Ingrid Andersdotter, uppges vara dotter till Anders Olofsson och Brita, medan mina egna efterforskningar tyder på att Ingrids mor hette Elin (möjligen kan man tänka sig att hon var en styvmor dock) och hennes styvfar var Johan Eriksson, rättare vid Öster Djulö (f.1682 d. 15/4 1727 i Mosstorp). Ingrid uppges även vara född i Stora Malm 1693, vilket skulle betyda att hon är dottern till Anders i Remröstorp som döps 23/4 1693 (dop nr 16). Detta är dock fel eftersom hon när hon dör i Skirtorp 29/1 1737 anges vara född 11/3 1706.
Ingrid i Mosstorp uppges dock flytta ut till Tibble ca 1730-31 efter hennes mans död (hon står i hfl för 1730 under Öster Djulö som fiskarens hustru Ingrid Johansdotter [tydligen en felskrivning eftersom det är helt klart från andra ställen att hon heter Andersdotter, men verkar ha en hädangången styvfar Johan Eriksson]). I Tibble kunde jag dock inte hitta någon Ingrid.
 
Jag har alltså ett gap på nästan 30 år då jag inte vet var familjen är. Hur kan man då hävda att det är samma familj? Jag har en dotter i Mosstorp som påstås vara dotter till det par som bodde där några år tidigare, och inte den änka som bor där när dottern bor där.
 
Fiskaren Anders Larsson uppges sedan komma ifrån Lerbo när han gifter sig. I Waldners antavla så uppges han vara född 1698 i Gransjötorp (idag kallat Granstorp) i Lerbo. Jag har lyckats identifiera en Anders Larsson som döptes 12/9 1698 i Gransjötorp i Lerbo och hans föräldrar och far- och morföräldrar (dock ej farmors och mormors namn). Men vad är det som säger att det här är samma person som den som gifter sig i Stora Malm? Ingen ålder uppges när han dör.
 
Jag inser att det mesta kan vara sant ändå, men hur har detta letts i bevis? Delar av denna forskning (i alla fall den som identifierar Ingrids föräldrar som Anders Olofsson och Brita i Mosstorp) ger intryck av att vara lite väl snabbgjord med allt för snabba slutsatser (vilket lett till felaktigheter), och då börjar jag tvivla även på andra slutsatser.
 
Kan någon bringa klarhet i hur resonemangen går, eller känner någon annan till denna släktkrets och kan dela med sig med väl underbyggda slutsatser?
 
mvh
Martin Nordling
 
P.S. Jag kan tillägga angående Jan Peter Larssons död att han dog i Stenkulla (enligt dödsnotisen), och inte Remröd som felaktigt uppges i antavlan. Enligt hfl verkar han dock dö i Myrsäter, medan hustrun (änkan?) flyttar till Stenkulla.
 
P.P.S. Jag har skrivit och redigerat denna text i några dagar eftersom jag gjort nya upptäckter efter att jag skrev den första versionen, jag ber därför om ursäkt om det finns vissa upprepningar och konstiga formuleringar i den.