NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2006-06-21

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2006-06-21
Skrivet av: Ulla-Britt Holmqvist skrivet 2005-11-14, 22:01
HejMalin!
 
Såg att du har en Christen Olofsson i Bua.  Vi har också anor där  och jag tror mig nu kunna säga att din Christen är bror till vår Olof Olofsson, som kom från Bua vid sitt giftermål 1718 med Dordi Samuelsdotter i Gunnered. Det fanns ytterligare en känd bror och han hette faktiskt också Christen Olofsson och var gift i Eskilsröd i Bokenäs.
 
Lane dombok 1743 : Christen Olofsson i Bua fick  skaft och sköte (=lagfart ung.)  på en fjärding i odalhemmet Bua i Skredsvik, köpt av bröderna Christen Olofsson den äldre i Eskilsröd och Olof Olofsson i Gunnered.
 
Christen den äldre och Olof köpte en fjärding i Swapatorp i Bokenäs och då sägs att de satt in sin odalsjord (=ärvda jord) i Bua i det köpet.
 
De var söner till Olof Christensson i Bua  (f ung 1656, död 1739 begr 11 mars) som var son till Christen i Bua död 1690 och Ingeborg Andersdotter f omkr 1629, död 1713 begravd 25 maj.
 
Olof och Ingeborg hade två söner Olof och Björn och döttrarna Ingela, Marta, Kari, Börta och Kierstin.
Kari var i sitt första äktenskap gift med en Christen Olofsson och bosatt i Bua.
 
1692 stämde Olof sin bror Björn till tinget. Han ville bosätta sig i Bua, men Björn vill inte dela gård med honom.
Björn säger att han har skött och uppehållit sina gamla föräldrar och i många år förestått gården och haft många och stora  kostnader.
Olof svarar, att under den tid danskarna härjade i Bohuslän på 1670-talet blev Björn till utskriven till knekt av de danske, men då gick han själv ut och honom frälste. Och sedan har han alltid uppehållit sig i främmande land, dock likväl kunnat vara hemma och njutit faderns goda.  Han gick alltså frivilligt ut som knekt och den yngre brodern fick stanna kvar hemma.
Björn påstår att han upprättat Munderingen först på Stensbacka och sedan för Bua. Båda gårdarna var stora gårdar och rustningshemman.
Olof protesterar däremot och säger att fadern hade stått för kostnaderna för Stensbacka och farbrodern Olof för Bua, så att Björn har inte haft några besvär och kostnader.
 
Björn håller sig till arvsskiftet efter fadern från 5 maj 1690, där Björn blev inskriven som äldste son, eftersom man inte trodde att  Olof skulle komma hem igen, men nu står han där helt plötsligt efter bortemot 15 år och kräver sin rätt.
 
Domstolen dömer att gården är så stor, så att åkrar och ängar räcker till dem båda, men Björn väljer att flytta till Stensbacka.
Systrarna säljer sin arvejord till Olof och 1713 inställer de sig alla i Rätten och berättar att de avsagt sig all arvspretention både i det fasta som i det lösa efter modern Sal. Ingeborg Andersdotter, som nyligen uti Herranom är avliden och tacka honom för god och redelig betalning, lovandes att de aldrig efter denna dag skola därpå göra något klander i någon måtto, utan till honom Olof Christiansson lämna all Sal. Moderns kvarlåtenskap så väl i det fasta som det lösa.
 
Med hälsningar
Ulla-Britt Holmqvist