NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-21

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-21
Skrivet av: Allan Hansson skrivet 2006-07-21, 17:33
Terje, jag tar den lätttaste frågan först. Vad var en kronorättare? Nordisk familjebok, andra upplagan ger följande upplysning om rättare:
 
Rättare, vid jordbruk använd arbetsförman, som i närmsta hand för befälet öfver arbetarna. Rättaren kallas vid större jordbruk ofta befallningsman eller(ladu-)fogde.
 
En kronorättare är förstås rättare på en kronogård. Frågan om det inte var svårt för en dräng att bli kronorättare får nog besvaras att det var inte speciellt svårt. Det gick nog bra att göra en dräng till chef för drängarna. Vättland var en stor gård. Det var kronofogdens tjänstebostad (kronofogden var den högste ämbetsmannen i Norrvikens Fögderi, som omfattade Bohusläns fyra nordligaste härader: Kville, Tanum, Bullaren och Vätte). Kronofogden hade nog annat att göra än att bruka gården, och det var nog därför han behövde en rättare. Rellen var den näst största kronogården - det var häradsskrivarens tjänsteboställe.
 
Din första fråga är värre. Men inte heller på den tiden gick det att flytta hus som helst. Den som flyttade skulle ha en flyttsedel från hemförsamlingen, där hans leverne och civilstånd beskrevs. Flyttsedlar finns bevarade i Skee från 1784. Jag gick igenom sedlarna från 1792, men hittade inte Engelbrekt. Men det borde finnas en god chans att hans flyttsedel finns tidigare, och där borde framgå var i Norge han är född.
 
I husförhörslängden 1835-1840 finns han på torpet Vättlandsbro. Det står inget om att han var född i Norge. Men där finns en notering att det har lyst för honom. I Släktdatas avskrift av vigselboken finns följande notis:
 
1835-12-26 F.d. rättare och änkeman Engelbrekt Johansson Vetlanda Änka Beata Johansdotter Östberg Vetlanda