NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 09 mars, 2011

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 09 mars, 2011
Skrivet av: Allan Hansson skrivet 2007-03-19, 10:49
Jeanette, det är förstås en utmaning att hitta en okänd fader. Om man vill starta med det ovanliga namnet Cederström, så kanske man först borde försöka ta reda på om det bara är adliga personer som har namnet. En sökning över alla Släktdatas register visar att nog finns Cederströmmar med titlar som officerare, häradshövding och landshövding, men där finns även i Trollhättan kring 1820 en murarmästare Sven Cederström, 1834 en piga Lena Cederström och kring 1860 arbetarna Karl Edvin och Oskar Julius Cederström. Så om Amalia Fredrika fått efternamnet efter sin okände far, så behöver det inte alls vara en adelsman.
 
Det kan vara intressant att se om Amalia Fredrika kallades Cederström även som barn. Hennes äldre syskon hette ju Andersson och Andersdotter i husförhörslängden. Om Amalia Fredrika heter Cederström i husförhörslängdrna i Näsinge innan hon flyttar till Strömstad, så är det troligt att namnet har något med fadern att göra. Men om hon heter något annat i Näsinge, och sedan byter namn till Cederström i Strömstad, så är nog namnet Cederström ett stickspår.  
 
När det gäller Hans Andersson Theg, så förstår jag inte vem du menar. Honom hittar jag inte i tidigare inlägg. Om du menar Nils Peter Thegen, morfar till Amalia Fredrika Cederström, så står det inte i husförhörslängden i Strömstad varifrån han kom. Hos hans förmodade bror, muraren Andreas Theg, bor dock modern Martha Thegen, född 1766. Sönerna gick ofta i fädernas fotspår, så det kan kanske löna sig att kolla västsvenska städer efter någon murare Thegen med en hustru Martha.