NULL Skriv ut sidan - Vad hade han gjort för något???

Anbytarforum

Titel: Vad hade han gjort för något???
Skrivet av: Helena Palmgren skrivet 2010-11-29, 21:47
1869 polisförhördes Kyrkoherden i Södra Hestra församling, Magnus Palmgren. Man hade då hittat en gravid piga gömd av kyrkoherden i en jordkällare. Han misstänktes också, efeter en anmälan av hans församlingsbor, för att ha giftmördat två gravida pigor, Lena Andersdotter som oföklarligt dött 1864 och en Anna Lena Andersdotter som också dött oförklarligt. Båda hade druckit en rödaktig vätska som de ska ha fått av kykroherde Palmgren.
Kyrkoherden förnekade brott. Han bad domkapitlet om att få resa till USA och besöka en dotter (Anna) som flyttat dit 1865. Hans begäran avslogs men han reste ändå. Återkom till Sverige ngr månader senare (den tidningsnotis som inledde detta utbyte) men återväde åter till USA. Brottsutredningen las ner efter att man grävt upp (exhumiering) de två pigorna och konstaterat att båda var gravida men inte kunnat avgöra om de blivit förgiftade. Kyrkoherde Palmgren var då i USA och var avstängd från sitt ämbete av domkapitlet. Dock inte för att han misstänktes för mord utan för att han rest till USA trots att han fått avslag på sin ledighetsansökan.
Kyrkoherde Magnus Palmgren (min farfars farfar) avled i St Paul Minnesota 1871. Enligt vissa uppgifter efte ett fall i en trappa, enligt andra genom självmord, förgiftning.