NULL Skriv ut sidan - Retssag fra 1632 i Uppvidinge herred

Anbytarforum

Titel: Retssag fra 1632 i Uppvidinge herred
Skrivet av: Lina Libell skrivet 2015-11-29, 14:02
Uppvidinge härads domböcker finns skannade både hos SVAR och AD, men någon avskrift känner jag inte till. Protokollet från tionderannsakningen i Åseda 6 februari finns på sidorna 42-45 i 1632 års häfte i volymen 1622-1634, och börjar på bild 270 i Svar och bild 286 i AD.  
 
Under rannsakningen togs flera saker upp som berörde Börge i Rosendahl, däremot finns inga domlut i texten. Först anklagade Börge guldsmedssonen Mickel Månsson för att bland annat ha lagt beslag på en koppardaler som Börge hade i pant, sedan blev Börge anklagad av Jöns Köpdräng för att ha lärt honom hur man förskriver sig till Oden för att bli rik. Jon skulle sedan ha lärt ut metoden till Christman i Swenhult och det är deras vittnesmål som Hyltén-Cavallius tar upp. Under rannsakningen fastslogs också att Börge under många år hade hållit sig från nattvarden.
 
På det ordinarie häradstinget i maj togs Börges klagomål på Mickel Månsson upp igen, sidorna 53-55. Klagomålen handlade denna gång om att en Dinis Månsson i Mickels hushåll skulle ha vägt falskt när han gjorde en byteshandel med Börges hustru Kirstin, men om motanklagelser mot Börge för ogudaktighet nämns inte alls. Inte heller den här gången blev det något domslut, ärendet sköts upp tills dess att profossen kunde närvara.