NULL Skriv ut sidan - Rekonstruktion Tånnö, Voxtorp och Värnamo

Anbytarforum

Titel: Rekonstruktion Tånnö, Voxtorp och Värnamo
Skrivet av: Peter Larsen skrivet 2013-01-21, 22:38
Ja, det bästa resultatet nås nog om man hjälps åt, men samtidigt tillåts att forska på det som passar en själv bäst, att få lite personlig frihet. Jag tror att jag själv kommer fortsätta bygga på materialet tills det blir användbart, först då tror jag att fler kommer känna sig manade att hjälpa till. Jag själv ser det hela som ett gigantiskt pussel och innan man kan börja lägga pusslet måste man leta och hitta en större mängd pusselbitar vilket är vad jag gör nu när jag fyller på wikin när jag får tid över. Innan man hittat mycket information är det svårt att börja lägga pusslet. En pusselbit är väl en rekonstruerad födelse- och dopbok, där man samlat så många födelsedata på personer födda i socknarna som möjligt.  
 
Jag har lagt ner en del tid på följande register för Tånnö:
Rekonstruerad födelselängd:
http://artificial.se/wiki/index.php?title=Kategori:T%C3%A5nn%C3%B6_-_Rek._f%C3%B 6delse-_och_dopl%C3%A4ngder
 
Från Sveriges Befolkning 1880:
http://artificial.se/wiki/index.php?title=Kategori:SveBef_1880_T%C3%A5nn%C3%B6
 
... men de är långt ifrån klara, och 100% klar kommer aldrig den översta kunna bli då det finns data i de brunna födelselängderna som inte återgivits någon annanstans. Den rekonstruerade födelselängden ska ju så småningom kompletteras med de föddas föräldrar i den mån man hittar den informationen. Men det känns inte aktuellt ännu att ge sig på det.
 
Mantalslängder och räkenskaper låter som naturliga källor att ge sig på strax efter att man gått igenom de enklaste materialen, dvs när man fått en god grund gällande födda och in- och ut-flyttade ifrån socknarna. Det finns väl egentligen ingen direkt anledning att vänta med mantalslängderna, man skulle lika gärna kunna bygga grunden mha mantalslängderna, men jag tänker att det skulle vara bra att beta av mantalslängderna i ett senare skede som ett täcke över redan hittad information: för att fylla ut luckorna och/eller dementera teorier.
 
Den rekonstruerade husförhörslängden är väl slutmålet, jag ser det som en sammanställning av all information: Vilka som bott var, släktförhållanden, yrken, familjeförhållanden, när de flyttade in, när de flyttat ut, när de föds och när de dör. En fyllig husförhörslängd innehåller ju lite av allt. Men innan man kan rekonstruera en fyllig husförhörslängd så måste man lägga ett stort pussel, och innan man kan lägga pusslet behöver man alla pusselbitarna . Men det är bara min syn på saken, jag vet inte vad andra tycker.