NULL Skriv ut sidan - Kyrkoherde Brodde Svenonis i Rogberga

Anbytarforum

Titel: Kyrkoherde Brodde Svenonis i Rogberga
Skrivet av: Lotta Johansson (Lotta) skrivet 2001-04-01, 19:51
Hej!
 
I Växjö stifts herdaminne under Rogberga står att Brita Broddesdotter var född 6/6 1627, och i Smolandi Upsaliensis står bara att hon var gift med Johannes J Barck (stud i Uppsala 1659). Så jag antar att det är under Barkeryd det står något vigselår. I Rogberga vigsellängd finns dom inte med som vigda, och den börjar 1666.
 
Var bodde Britta när dom gifte sig? Följde barnen med sin styvmor Kerstin Zackrisdotter när hon gifte om sig? Enligt Tveta härads dombok 1664 19 februari så är Kerstin gift med herr Sven i Lommaryd, och enligt Växjö stifts herdaminne (Rogberga) är hon omgift med kyrkoherden i Adelöv Sven Höök (efter Broddes död). Gifte Brita och Johannes sig i Adelöv eller Lommaryd?  
 
Britta är, om födelseåret stämmer i herdaminnet, 44 år när hon gifter sig med Johannes. Är det inte rimligt att tro att dom varit gifta längre?
 
I domboken, bl a 1672, nämns en mantalskommissarie Israel Johansson Barck, gift med Elisabet Haraldsdotter. Hon är dotter till prosten Harald i Alseda. Israel har även en syster som är gift med herr Andrea i Nässjö. Vem är denne Israel Johansson Barck? Är han son till Johannes Ludovici, och bror till Johannes J Barck, eller är han son till den senare? Eller möjligen inte släkt alls?
 
Mvh//
Lotta
 
PS Enligt båda nämnda böcker ovan så hade Brodde Svenonis tydligen fyra omyndiga döttrar när han dog samt döttrarna Britta och Sara.