NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-10

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-10
Skrivet av: Jörgen Tollesson skrivet 2002-10-24, 19:42
Orsaken till att det inte går att hitta några mikrokort från Kville före år 1860 är att prästgården brann 1904. Allt som kunde räddas av Kvilles, Bottnas och Svennebys kyrkoarkiv var Kvilles sista husförhörslängd (fr.o.m. 1895). Fjällbacka hade dock fått egen kyrkobokföring 1882, och de böckerna förvarades i Fjällbacka och klarade sig alltså undan branden. I övrigt finns bara SCB-utdragen fr.o.m. 1860.
 
Kyrkoboksrekonstruktion har påbörjats (Kville Härads Personhistoriska Förening). Dessutom driver de tre hembygdsföreningarna i Kville, Bottna och Svenneby socknar tillsammans Kville Hembygdsarkiv i Fjällbacka, som har avskrifter av bouppteckningar, mantalslängder m.m.
 
Eftersom det alltså inte finns några kyrkoböcker (före 1860) där man lätt kan slå upp t.ex en födelse, så är det viktigt att de som frågar om Kville (och Bottna och Svenneby) för att underlätta en sökning lämnar alla uppgifter man har om årtal (för födelser, vigslar, dödsfall, flyttningar) och platser (där någon fötts, vigts, dött, bott) både för den person man söker och dennes släktingar (föräldrar, barn, syskon m.fl.). Varje liten ledtråd kan vara avgörande.
Man bör också alltid tala om källan, d.v.s. var man har funnit dessa upplysningar.

 
Om man söker efter en person som har flyttat från Kville, så gäller det att först ta reda på så mycket som möjligt ur den nya socknens arkiv. När flyttade t.ex. personen från Kville (framgår av inflyttningslängden)? Vilken gård i Kville kom han/hon från (står ofta i flyttattesten)? Detta gäller både svenska och norska kyrkoarkiv. I norska kyrkoböcker står dessutom faderns namn när de gifter sig.
 
De Kville-källor man sedan främst kan använda är mantalslängder, bouppteckningar och uppbudprotokoll (om familjen ägde en gård). En annan nyttig källa är beväringsmönsterrullor, där alla män finns med det år de fyller 21 år.
 
Om det är någon som inte själv har möjlighet att besöka landsarkivet i Göteborg, så kan jag - i mån av tid - se om jag kan hitta något, åtminstone den första generationen. Men som sagt: Så mycket upplysningar som möjligt. Det är visserligen en frestande utmaning att försöka hitta något med bara ett namn och ett årtal - men så var det det här med i mån av tid...