NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-26

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-26
Skrivet av: Hans Egeskog skrivet 2005-02-27, 00:54
Jag undrar om någon Lommarydsforskare har stött på bonden Simon Olofsson i Svinhulan och hans efterkommande? Han skall ha varit bosatt där åtminstone på 1670- och 1680-talen. Han bör ha varit en betrodd man i bygden eftersom han var nämndeman. Men 1676 avgick han vid Norra Vedbo sommarting 1-2 juni eftersom han begått enfalt hor. Han ersattes på posten som nämndeman av (sin svåger) Anders Gudmundsson i Norra Sunhult, Frinnaryd.
Vid hösttinget 1685 återkommer han till tinget i samband med en fastighetsaffär. Enligt köpebrev har han då köpt tre systerdelar i halva skattehemmanet Östenstorp i Frinnaryds socken av systrarna Malin (gift med Anders Gudmundsson), Karin och Kerstin Olofsdöttrar - Simons systrar.
Samtidigt säljer Per Olofsson (en bror till Simon och systrarna) sin del i samma skattehemman till Per Abrahamsson. Ytterligare två syskon Olofsson är kända, nämligen länsmannen i Stenkyrka på Tjörn Johan Olofsson samt Göran Olofsson, bonde och kyrkväktare i Östenstorp, Frinnaryd, död 1705 och enligt dödboken 92 år gammal. De var alla barn till bonden Olof Simonosson i Östenstorp.
 
Jag önskar få reda på mer om Simon Olofsson. Vem/vilka var han gift med? Vilka barn hade han och när föddes de? När och var dog han? Även andra uppgifter om Simon Olofsson är av intresse.