NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 18 februari, 2009

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 18 februari, 2009
Skrivet av: Göran Johansson skrivet 2009-02-18, 00:53
Eskil Persson, fogde hos Mattias Hansson Soop  diskuteras här.  Han var g. med en dotter till prosten Anderas J. Saebyensis i Lofta.  
 
I en böneskrift given till riksrådet Matts Hansson Soop år 1648, ber Andreas J. Saebyensis om hjälp med ett stipendium i Uppsala för sonen Johannes - senare kyrkoherde i Örtomta sn. Enligt skriften  hade A.S Saebyensis då tre söner i Linköpings skola [Sävstaholmssamlingen II, RA]. Dessa söner (som var bröder till Johannes) bör ha varit:
 
Samuel, f ca 1633. Begrovs i Uppsala domkyrka 1663  se vidare här   
Josua, f ca 1636   
Andreas, f ca 1639
 
Ingen av de övriga två har återfunnits. Det är inte uteslutet att de kan ha avlidit under skoltiden i Linköping.
 
Jag har funnit en Anders Andersson, som i ett odaterat brev till Mattias Soops son Gustav Soop ber om hjälp i samband med ett olaga hygge i en mosse vid Hägra skog. Fallet skulle behandlas vid Tumbo Tingh i Sörmland. Av skrivelsen framgår att nämnde Anders Andersson bodde på torpet Hägra som hade donerats till honom av änkedrottningen (bör var Hedvig Eleonora). Jag har inte funnit något hemman med namnet Hägra i Västerrekarne  h:d. Däremot finns ett hemman som heter Hägran i Lista sn, Västerrekarne h:d och det är sannolikt denna gård som avses. [Kungliga arkiv. Hedvig Eleonoras livgedingsacta]
 
I Hägran bodde enl. mantalslängd 1671,1672 och 1673 en ogift Anders (1670 bodde en annan bonde på gården). 1674 finns också en hustru på gården. Mtl 1685 visar att Anders jämte hustru finns kvar men dessutom finns en måg Lars med hustru. Det tyder på att endera makan bör ha varit gift tidigare.
 
Anledningen till att jag reagerat inför just denna Anders Andersson är att Mattias Soop förekommer i anslutning till prosten Saebyensis. Det behöver naturligtvis inte innebära att Anders Andersson skulle vara den son son som föddes kring 1639 även om kronologin stämmer bra. Men det kan vara värt att undersöka. Donationen bör ha ägt rum kring 1670. Finns det någon som vet i vilken källa man kan finna anteckningara om detta? Har inte tillgång till Almqvist, Frälsegodsen under stormaktstiden. Där finns kanske någon anteckning om hemmanet Hägran.
 
(Meddelandet ändrat av passord den 18 februari, 2009)
 
(Meddelandet ändrat av passord den 18 februari, 2009)