NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2006-07-06

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2006-07-06
Skrivet av: Bengt Rydh skrivet 2006-06-26, 21:15
Lena,
När det gäller kopplingen mellan de systrar  (Valborg, Britta och Ingegärd) som säljer Stackebo och de två systerlotter som säljs av Knut Larsson och Lars Knutsson i Uppebo respektive Lars Nilssons hustru i Törestorp, finns, som framgår av din diskussion, helt klart en del frågetecken.
 
I fallet med Britta och Ingegärd kan jag dock inte se annat än att det rör sig om samma personer.  
 
Om vi börjar med Britta framgår det av Kävsjö C:1 (p12, p 18, p75), som täcker den aktuella perioden, att Lars Knutssons hustru hette Britta Jönsdotter (patronymikonet ges på p 62). Någon ytterligare Britta finns inte här och Lars Knutsson refereras i samband med båda försäljningarna. Här tycker jag nog att det är ”ställt utom allt rimligt tvivel” att det rör sig om samma person.
 
I fallet med Ingegärd är det något mer oklart då en Jöns Knutsson förekommer vid köpet av Stackebo (då köpebrevet från 1702 refereras 1723). Av Kävsjö C:1 framgår att Knut Larsson har en son Jöns, som också bor i Uppebo, och vars hustru heter Kerstin och att han gift sig med henne efter 1699, före detta anges han som sonen Jöns Knutsson och inget tyder på att han varit gift tidigare. Den rimliga tolkningen här är att Jöns Knutsson företrätt sin far Knut Larsson vid försäljningen (även om åldersuppgiften 96 år för Knut kan vara något överdriven kan ändå förmodas att han varit relativt gammal vid detta tillfälle). Här kan förövrigt nämnas att Knut också har en dotter Valborg.
 
Ett ytterligare indicium på att det är samma Britta och Ingegärd i ”Törestorpsaffären” som i ”Stackeboaffären” är formuleringen i domboken ”Noch kiöpt af Knut Larsson och Lars Knutsson i Uppebo twå systerlotter tillhopa 20 Dr smt, bref d 10 Maij 1702” i samband med ”Törestorpsaffären”.
 
När det sedan gäller Valborg är bevisföringen något svagare. Om jag inte missat något i min avskrift från domboken 1723 står det inte explicit att den Lars Nilsson som nämns kommer från Törestorp. Hypotetiskt skulle det alltså kunna vara så att det finns två Valborg Jönsdotter som båda är gifta med män som heter Lars Nilsson. Här skulle man möjligen kunna utforska mantalslängderna en del för att eventuellt kunna hitta möjliga kandidater.
 
Sedan pekar du i ditt inlägg på att Assar endast haft 1/56 i Stackebo och att Valborg Jönsdotter haft 1/8 i Törestorp medan de övriga systerlotterna var på 1/16. Detta är som du säger uppgifter som pekar på att varken Assar eller Valborg tillhör ”Stackebosyskonen”. Sedan kan det ju vara så, som du också påpekar, att arvet delats upp på olika sätt i Stackebo och Törestorp varför någon definitiv slutsats inte kan dras (har i andra fall sett exempel på ”asymmetrisk” arvsfördelning som t.ex. varit orsakad av förtida uttag av arv i samband med giftermål).
 
En anledning till att Valborg har 1/8 skulle också kunna vara att hon själv tidigare löst ut delar i gården. Möjligen kan hennes ovilja att sälja peka i riktningen mot att hon haft ”egna planer”. Som jag förstått det fanns inget krav på uppbud när transaktioner gjordes inom släkten varför det inte är självklart att det finns spår i domboken efter denna typ av transaktioner. Detta är dock högst hypotetiskt och duger inte i en bevisföring.
 
Avslutar med ytterligare två hypotetiska funderingar.
 
Uppgiften att Knut Larsson är måg till Jöns Larsson är från 1679.  Första uppgiften om att Knuts hustru heter Ingegärd i Kävsjö C:1 är från 1688. Rent hypotetiskt skulle Knut kunna haft en tidigare hustru och sedan gift om sig på ”gamla dar”.  Tyvärr finns en lucka i mantalslängderna mellan 1672 och 1683 men eventuellt skulle mantalslängden för senare delarna av 80-talet kunna ge någon ledning här.
 
När det sedan gäller uppgiften att Assar Jönsson och Lars Nilsson är svågrar behöver detta inte nödvändigtvis vara relaterat till Valborg.  Lars Nilssons första hustru hette Britta Olofsdotter och Assar Jönssons hustru hette Anna Olofsdotter så möjligheten finns ju att de var systrar. Har inte full koll på när Lars gifte sig med Valborg mer än att detta måste skett före 1690-03-11 (Västbo VT1690 80) då han testamenterar 100 rdr courant och en silverkanna till sin ”k hustru Gudsfruchtig och dygdälskandhe h Walborg Jönsdotter”. Här framgår också att han inte har några barn med henne.