NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 26 maj, 2013

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 maj, 2013
Skrivet av: Markus Gunshaga skrivet 2013-05-14, 13:43
Hej Gunilla!
 
Ja, att Per Olsson i Norra Björstorp är fadder vid dessa barndop känns inte som en tillfällighet, så det lutar nog åt att han är ett av de sex barnen, precis som Jeppa.  
 
Gumme Olsson var tydligen bonde i Sillaröd, Andrarums sn. 1690 då han orsakade ryttaren Per Skogs död. Man kan följa målet i Albo häradsrätts dombok 1690 20/3, 22/3 och 14/6. Den 20 mars 1690 nämns att Gumme tillsammans med sin tjänstedräng Matts Pedersson hade begått mord på ryttaren Per Skogh i Ingemanstorp av Långaröds sn., Färs härad. Ryttarens änka hette Mätta Jönsdotter, och var syster till klockaren i Ravlunda & Brösarp, Mårten Jönsson. Den 22 mars 1690 berättade korpralen Jacob Riijs att han om torsdagmorgonen den 20 juni (bör vara 1689?) hade synat liket efter Per Skogh, då man funnit honom  
»liggiandes i een lynggraff ( : som doch war törr : ) uppå sijn buuk, och wärjan blott under sigh, medh kappa omspendt om hallssen, och hatten på hufwudet på snee liggiandes, och war huffwudet blått, lijka som sönderkråsat, högra armen och lååret blått, som och på Bröstet rödt, och blå under ögat, lijka som han derpå warit slagen, men hallssen war affwrijden, at dhen kunde wijkas, hwart man wille, så att honom inthet syntes wijdare wara som den tillhopa höllt, änn blotta skinnet».  
Det måste varit ett brutalt överfall, som lämnade sådana fruktansvärda spår på kroppen. Den 14 juni 1690 återupptogs undersökningen, då klockaren Mårten Jönsson i Ravlunda som är salig Per Skogs svåger, på sin och sina systrars vägnar, nu som tidigare ber för Gumme Olsson och erkänner, det Gummes hustru och släkt har utlovat till salig Per Skogs lilla barns uppfostring 100 daler silvermynt. Häradsrätten beslutade att sända ärendet till Göta hovrätt, och konstaterade att både Gumme Olsson och hans dräng Matts hade överrymt till Danmark, vilket bekräftades av Gummes hustru.
 
Det är ju väldigt osäkert, men eftersom Ola Persson och Hanna Gummesdotter bör ha haft en son Gumme Olsson, och eftersom Andrarum inte ligger så långt från Brösarp, i kombination med att bonden Gummes släkt uppenbarligen bodde i trakten och han dessutom hade kontakter med Ravlunda-Brösarp (ryttarens syster och svåger kom därifrån), så kanske det finns hopp om att de är samma person. Jag har inte följt upp målet vid hovrätten, men frågan är om han avrättades eller kanske stannade kvar i Danmark? Vilket i så fall skulle förklara varför han inte är fadder i Brösarp, om han nu var en son.
 
Gunilla, du har helt rätt i att Jöran Ernstsson levde längre än 1718; jag måste blandat ihop årtalen. Jöran avled inte förrän i oktober 1732 i Brösarp, d 13 Begrofz häradzdommaren från No 1 i Lönhult Jöran Ernstson, som war 75 åhr, 4 månader och 2 dagar g.
 
Mvh, Markus