NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-18

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-18
Skrivet av: Arne Thornberg skrivet 2005-06-12, 10:56
Hej Ingemar,
 
enligt register över migration (utvandrare) från Billinge 1840-1920
så finns *ingen* utvandrare med namnet Nils Nilsson under den tiden.
Ungefär vilket år skulle din Nils Nilsson ha utvandrat?
Hur länge fanns Nils Nilsson kvar i husförhörslängderna för Billinge?
 
Betr din fråga om ordet husman har Nationalencyklopedin följande förklaring:  
 
Husman (da. husmand, no. husmann), i Danmark, Norge och Skåne förr benämning på bofast arbetare på landet eller mindre jordbrukare, ungefär motsvarande torpare. Husmannen ägde ingen del i byajorden utan i regel endast sin egen byggnad. Om huset stod på byns mark kallades det gatehus. För tomten och tillhörande betes- och åkermark fick husmannen erlägga jordskyld eller dagsverken till byn eller den enskilde jordägaren. Arbetsplikten kunde även omfatta kvinnor och barn.  
 
Husmän är kända från medeltiden. I samband med folkökningen efter den agrara revolutionen under slutet av 1700-talet kom husmansklassen att tillhöra de snabbt växande proletära och halvproletära skikten i befolkningen. Husmännen i Sverige ökade i antal då förbudet mot jordavsöndring försvårade för mer än en arvinge att överta gården. Den jordlösa befolkningen fick slå sig ner i närheten av gods och gårdar där de stod till förfogande som arbetskraft. En del husmän var soldater och hantverkare.  
 
I Danmark kunde många husmän under 1800-talet och början av 1900-talet genom förändrad lagstiftning förvärva den jord som låg runt huset. De blev småbrukare och deltog aktivt i den danska andelsrörelsen. Även i Skåne kunde många husmän friköpa marken runt husen, dels inom ramen för den s.k. egnahemsrörelsen och dels enligt 1925 års ensittarlag  
 
En annan (lite lustigare?) fråga är om husmannen åt husmanskost? Troligen, eller hur?   :-)
 
mvh
/Arne Thornberg, Billinge