NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2011-01-18

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2011-01-18
Skrivet av: Leif Gson Nygård skrivet 2009-08-04, 12:30
Hej Jonathan!
 
Det finns olika vägar att gå för att söka information om gamla gruvor och bruk, och dess arkivalier.
 
1. På  Jernkontoret, Stockhom, http://www.jernkontoret.se/bibliotek/index.php finns en hel del information att hämta. Inte minns vilka gruvor och bruks som har funnits samt bruksmonografier. Det finns bl a en liten skrift som handlar om Utö gruvor. Kan också lånas på vissa bibliotek och beställs som fjärrlån. Kommer nu inte ihåg författare och titel.
 
2. Det finns en inventering gjord om bruksarkiven i Örebro län. Den är från 1924 och upprättades av Sixten Rönnow: Berättelse över bruksarkiven i Örebro län. Där beskrivs var arkivalierna förvaras och i stora drag vad som finns vid tidpunkten. Jag vet att ett exemplar av uppteckningen finns på Arkivcentrum här i Örebro. Det är ingen bok utan en pärm med stenciler. På Jernkontoret finns originalet. Jag har haft bra hjälp av den här berättelsen.
 
3. Bergmästarämbetet på Landsarkivet - i ditt fall Uppsala landsarkiv - förvarar arkivalier från de olika bergmästardistrikten. Där finns intressanta handlingar, som i många fall rör personer som var involverade i gruv- och bruksdriften. Ger dig exempel från arkivförteckning som rör Bergsmästarämbetet i Nora m fl bergslag:
 
(http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/221720.jpg)(http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/221722.jpg)
 
Jag vet inte till vilket bergmästardistrikt gruvorna i Knista och Lännäs socknar hörde, men det går naturligtvis att ta reda på.
 
Och när man vet var och när personen arbetade, är förstås protokollen från gruv- eller bergstinget en intressant källa att gå igenom. Men det fordrar ju då - om man inte känner till speciella händelser och årtal - att man bladar igenom protokollen, år från år, vilket kräver lite tid. Numera finns också delar av dessa källserier avfilmade. Mikrokort kan beställas genom SVAR. Vad jag vet är detta ännu inte digitaliserat i färg.
 
4. Sedan finns förstås Bergskollegiet på RA. Det var den övergripande myndigheten för hela gruv- och bruksrörelsen i Sverige. Dess källserier har jag själv inte kontrollerat särskilt väl, så vad som finns har jag inte så god uppfattning om. Men där finns säkert en hel del spännande material att ta del av, bara man vet var man ska börja! ???  
 
Förhoppningsvis kan dessa uppslag ge dig något om den person du söker.
 
Lycka till! :)  
 
Med vänlig hälsning
Leif