NULL Skriv ut sidan - Junkka

Anbytarforum

Titel: Junkka
Skrivet av: Sture Torikka skrivet 2005-03-29, 22:08
Fredrik!
Detta var väldigt intressant att du nämner just denne man. Jag har förvisso ingen som helst kännedom om hans senare öden, men däremot har jag grubblat en hel del på vart han försvann 1862 (1861?).
Det är nämligen så, att emigrantforskaren Elsa Lagevik har i sin bok - De röda ladornas folk. Emigranter från Västmanlands-, Kopparbergs-, Gävleborgs-, Västernorrlands-, Jämtlands-, Västerbottens- och Norrbottens län åren 1851-1863 (1996) - berättat att Per Mickelsson Junkka från Parkalompolo är en av de tre första norrbottningarna som utvandrar till Norra Amerika. Och att Junkka var den första tornedalingen.
Med hänvisning till mina egna emigrantrön, så hävdade jag att hon tolkat källorna fel. Jag ringde och pratade med henne för ett par år sedan, men hon vidhöll sin uppgift om att hon sett passhandlingar på de namn hon nämner i boken. Passhandlingar för amerikaemigration.
 
Likafullt hävdade jag att hon sett fel i källorna, för det framgår ju i SCB:s emigrantregister (i originalversion),att Per Mickelsson Junkka, liksom samtliga Pajala sockens emigranter 1861-1865, hade begivit sig till Norge. Vart de ev. rest vidare i fas två, är ju en helt annan historia.
Alltså har Elsa Lagevik fel när hon skriver att Per Junkka emigrerade till Amerika 1862.
Förvisso kan han ha rest dit senare, men inte på det sätt han först blev känd och intressant för mig, d v s som Tornedalens första amerikautvandrare.
 
Bara det. Det kan ju vara kuriosum för dig i din släktkrönika. Kände du till denna uppgift?  
ST