NULL Skriv ut sidan - Från Gerd Niska till Tord Byr på 900-talet

Anbytarforum

Titel: Från Gerd Niska till Tord Byr på 900-talet
Skrivet av: Thomas Ek skrivet 2006-07-06, 14:16
Hej på er alla vänliga själar!
Som jag skrev tidigare till Katrin  Ingen ko på isen... Jag får skylla mig själv och hoppas att nåt av det jag har fått i min hand stämmer.
Självklart försöker jag att kolla upp det mesta men vissa saker klarar jag inte av, och det är då ni proffs kommer till undsättning.
Katrin skickade mig materialet vilket jag tycker att hon är värd en stor eloge för. Att sen jag inte kollar upp vad som är sant eller icke får ju stå för min amatörmässighet. MEN - även solen har ju sina fläckar och jag hoppas att jag med åren lär mig också. Hur som helst - detta är nog bland det roligaste som finns...!
 
Sen måste jag nog reda ut lite begrepp för dig Sture...
Vi har aldrig haft kontakt med varandra, varken mailmässigt, brev eller telefon - vilket jag inser nu är tråkigt. Ditt namn har dykt upp i många mottagna mail som en av de främsta forskarna på Norrbotten/Tornedalen och som verkligen kan sin sak.  
Jag har blivit tipsad att kontakta dig men tyvärr har jag saknat din mailadress...
Jag berättar bara om det material jag har fått tillhanda där du har gjort vissa kommentarer - något som uppskattas mycket, eftersom allt blir mer levande då. Det finns m.a.o. annat än namn och i bästa fall årtal att skriva om...
För att spinna vidare på denna Vartosaari f.1430 så har jag fått följande uppgifter:
 Henrik Vartosaari, född 1430 i Kemi. Birkarl.
Varttosaari. Holme i Torneälven vid norra ändan av nuvarande Nuotioranta by och strax söder om Alkkula kyrkoby.  
Holmen åtskiljes från det östra fastlandet genom vartonpudas.  
Tidigare kallades norra delen av Nuotioranta by för Varttosaari, alltså en del av byn Nieminen (Niemis). Ursprungligen fanns det ett hemman som hette Varttosaari och som låg på holmen med samma namn. Detta hemman synes ha varit stamhemman för en birkarlasläkt, som senare uppträder med namnet Kaisa.  
         
Barn utan känd moder:
Olof! Henriksson Vartosaari, född 1460  
 
Med tanke på all text som rör denna person så får i alla fall jag - Den glada 08-amatören, den uppfattningen att detta låter rimligt och sant. Eller så har vi, som har tillgång till detta, blivit utsatta för något som någon vackert har plitat ner i fantasin. För min egen del så tror jag nog mer på det första... ( ja - jag är blåögd men inte blond ;>D )
 
Hoppas nu att jag och andra får hjälp att reda ut vad som är sanning eller fiction...
 
Och Sture! En liten bön... - kan du skicka mig din mailadress så jag kan skicka dig det material jag har... Du om någon borde kunna se om något är käpprätt åt pipsvängen.
 
Med många varma (phu! 30 gr i Uppsala just nu) hälsningar
 
Thomas