NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2009

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2009
Skrivet av: Jarmo Uusitalo skrivet 2009-11-01, 21:50
Hej Erik!
 
 
Du skrev:
”Vad är det som säger att det skedde så sent som på 1500-talet? Varför inte till exempel redan på 1300-talet, eller 1400-talet -- århundraden som för evigt är försänkta i källtorka.”  
 
Jag håller med dig helt och hållet, vi vet inte när släktgrenarna skilde sig åt. Ett möjligt sätt att få ett hum om när delningen skedde är med hjälp av triangulering.  
Om man har information om minst tre personers Y-kromosomer (om det är en manslinje som skall undersökas) så kan man få några olika varianter, som jag skall beskriva.  
 
Först ett hypotetiskt exempel där de tre personer har samma Y-kromosom utom på tre ställen.  
Genom att göra antagandet att om två personer är lika så är detta det ursprungliga värdet för markören så kan man räkna fram vad urfadern bör ha haft för Y-kromosom.
         Markör 1   Markör 2   Markör 3
Anders   21         10         16
Bertil   20         11         16 (Markör 1 skiljer A och B)
Caesar   20         11         15 (Markör 2 & 3 skiljer A och C + Markör 3 B och C).  
 
Detta ger att man kan räkna ut urfadern genom att anta att de två markörer som är lika är ”originalet”:  
Urfader  20         11         16  
(Beklagar jag får inte till tabellen riktigt, men det skall vara en tabell med tre kolumner, en för varje markör)
 
De alternativ som utkristalliseras med tre personer och fallet Mats Larsson Mämmi är:  
Jag (J), Leukumaa (L) och Norrman (N). (Jag hoppas att få resultat från en norsk patrilinjär ättling till Mats Larsson Mämmi).  
 
Alt 1. J=N, L avviker. Då vet vi att mutationerna har skett efter 1500-talet, eller egentligen före Mats Larsson Mämmi.  
 
Alt 2. L=N, J avviker, Då vet vi att mutationerna har skett före 1500-talet.  
 
Alt 3. J, L och N alla är olika. Då blir det till att räkna.  
Alt 3a. Om skillnaderna mellan L och N är mindre än de mellan [ J och L] eller mellan [J och N] då kan vi anta att grenarna skildes åt före 1500-talet.  
Alt 3b. Om skillnaderna mellan [ J och L] eller mellan [J och N] är mindre än mellan [L och N] så kan vi anta att grenarna skildes åt efter 1500-talet.  
 
Sedan beror det på vilken markör vi talar om, det finns de som muterar mycket långsamt och de som muterar snabbt.  När jag jämför [J och L] så konstaterar jag att det finns fyra mutationer, två långsamma och två snabba.  
De långsamma ligger i storleksordningen att 5 % av avkomlingarna har minst en mutation efter 500 år, medan de snabba ligger på att 20 % av avkomlingarna har minst en mutation efter 500 år. (Därav har J och L det genetiska släktskapet 3, trots att det är fyra mutationer som skiljer)
 
Så om jag, som jag hoppas, får tillgång till de norska resultaten, och helst några till så går det att få en ganska bra uppskattning av när grenarna skildes åt.  
 
Vad man dock kan konstatera är att eftersom Mats Larsson Mämmi just har efternamnet Mämmi så bör grenarna skilts åt efter att efternamnsystemet var etablerat och det bör sätta någon form av bortre gräns, tyvärr vet jag inte i dagsläget när detta system etablerades.  
 
Du skrev också:
”Det bör finnas äldre längder av andra typer bevarade, till exempel uppbörds-, tionde-, och boskapslängder. Kanske längder över Älvsborgs lösen 1571 och 1613. Först när man har lyckats belägga medlemmar av Alpuasläkten Mämmi i samtida källor på 1500-talet, och tidigt 1600-tal, kan man kanske hitta det exakta släktskapet.”  
 
Problemet här är, så vitt jag förstår, att gårdarna i Alpua verkar ha tillhört den expansion söderifrån som skedde under 15- och 1600-talet, och att byn därför inte nödvändigtvis finns i det äldre materialet.  
Detta innebär att man i så fall måste hitta varifrån släkten Mämmi kom till Alpua. Där är Savolax en möjlighet, det lär finnas uppgifter från 1564 ifrån Rautalampi om ett matlag (ruokakunta) benämnt Mämmi, men då får man samma problem som Ahola Luttila, nämligen att visa kopplingen mellan de båda grupperna.  
 
Med vänliga hälsningar,
Jarmo