NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2003-05-07

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-05-07
Skrivet av: Sture Torikka skrivet 2003-03-23, 09:42
För väldigt många år sedan påbörjade jag och en kompis, Petter Antti, ett opreciserat arbete med att samla in historiska knektar från Tornedalen. På den tiden visste vi knappast vad en PC var för något, i vart fall hade vi inte tillgång till någon sådan.
Petter har djupinventerat hela älvdalens knektar från 1621 till 1648, medan jag fortsatte med knektar från två byar (Niemis och Armassaari) fram till 1695. Därefter följde jag upp alla rotar i dessa två byar från 1695 tills dess de samtliga avvecklades under första halvan av 1800-talet. Därefter tog tullväsendet över de gamla gränssoldaternas roll.
 
Man måste oundvikligen inhämta så mycket kunskap så att man känner att man har ett någorlunda helhetsgrepp. Utan detta helhetsgrepp förstår man inte riktigt vad man håller på med för forskning, hur man ska tolka det ibland torftiga 1600-tals materialet. Det kanske svåraste är identifieringen av dessa knektar, eftersom de som regel endast heter Henrik Henriksson eller Nils Persson o s v.
 
Det har förekommit andra indelta soldater i dessa två byar, men som varit anställd vid annan rote i annan by. Dessa har jag också försökt att notera upp.
Det kanske läckraste fallet är i början av 1800-talet då jag har en soldat som bor på Torneälvens östra sida i det ryska Armassaari by, men som är indelt soldat för en rote i svenska Kukkola by och som deltog i kriget för Sverige 1809-1814.
Och en annan indelt soldat under 1760-talet som blev misshandlad av sina egna rotebönder så att han inte kunde fortsätta som rotesoldat! Det tycks ju med våra ögon inte ha varit särskilt smart av dem, för nu var de ju tvungna att själva skaffa en ersättare på roten.
Jag har även några bybor som var med vid Poltava i juni 1709, och det är ju kul p g a detta slag är så historiskt känt. Men det var ju knappast kul för dem som fick sluta sina dagar i leran därborta (eller i sibisisk livsfångenskap), långt hemifrån, för orsaker de själva inte hade den ringaste susning om.
Eller den här knekten Ivar från Vitsaniemi som skrevs ut under 1610-talet och transporterades ner till Tyskland och hamnade sedermera i polsk fångenskap under tiotalet år, innan han frigavs och kunde fotvandra hem till sin gamla far. P g a detta fick han och hans fader skattefrihet för sitt hemman under en behaglig tid
Eller min förfaders bror Hans Anundsson som rymde i Polen 1654.....fantasin ställer till det, så nu är jag fullt övertygad om att jag har avlägsna släktingar i Polen med tornedalsk härkomst.....
Eller bybon Jöns Jönsson som blir korpral under sent 1640-tal och förläggs i garnison i Stralsund. Efter en utkommendering till Greifswald 1650 återkommer han till garnisonen i Stralsund, där han dör ca 30 år gammal den 20 juli 1655. Barndomskamraten Mats Knutsson från Armassaari ligger flera år i garnson i Stralsund (åtminstone 1649-1655) och medföljer kompaniets förflyttning sommaren 1655 till garnison i Demmin. Från 1657 återfinns Mats i Riga. 1659 placeras han vid Ne?mynde skans, där han slutar sina dagar 3 januari 1660, ca 32 år gammal.
 
Det var ett makalöst manfall under 1630- och 1640-talen där nere i Tyskland. Man häpnar ibland när man läser rullorna. Att bli kvar där nere i garnison var absolut ingen höjdare. Det tycks nästan ha dött fler här än ute på slagfälten.
 
Och så har vi det hemmavarande krigsfolket, bl a Olof Hindersson i Niemis, som istället tvingas göra tjänst hemmavid såsom arbetskarl vid Kengis järnbruk. Det var nog inte heller så värst ärofyllt.
 
Jag och Antti när en tanke att publicera något av detta tillsammans, men han har yngre barn än jag så det lär väl dröja.
Dock samlar vi hela tiden på oss historiskt material. DEt är bearbetningen av detsamma som får vänta litet.
 
Detta ämne är onekligen intressant,
ST