NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 25 juli, 2013

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 25 juli, 2013
Skrivet av: Tommy Andersson skrivet 2013-07-08, 20:05
Jakob och Lars var söner till Anders Åsvidsson, gifta med var sin dotter till Östen Andersson.
Anna ledsnade på Jakob och drog, tror det är rätt ovanligt med en beskrivning av hur en person ser ut, men hon fick en sorts efterlysning på tinget när hon stuckit, står liten, med blå ögon etc.
 
Jakob ansökte om skilsmässa efter det.  
 
1670, Skelleftetinget s59
 
gästgivaren Nils Perssons fader Per Nilsson hade på sin avlidna hustrus vägnar ägt en tredjedel i Lappvattnet, och hans svåger Östen Andersson den andra tredjedelen. Den tredje är förpantad.
Beslöts att Sven Larsson (i Bodbyn) brukar den tredjedelen.
Nils Persson ska till nästa ting av sina styvsyskon (?) inhämta besked huruvida de vill inbörda tredjedelen eller inte.
 
1673 s 66
 
Östen Andersson i Lappvattnet berättar att under hans svärfar Nils Holgerssons hemman ibm ska åtskilliga ägor vara förpantade, en tredjedel eller 4 tunnors skatt till Sven Larsson i Bodbyn och hans andre svågers eller systerman gästgivaren sal. fader Per Nilsson anno 1669 försålde... begärde ägorna åter.
Gästgivaren Nils Persson invände att hans fader igenlöst hmn ur oskylda händer och har ej bekommit i arv med sina svågrar.
Bestäms att en tredjedel till Östen, en tredjedel till Per Nilsson, en tredjedel till omyndige barn i Sthlm på sin mors vägnar... var den sista systertredjedelen..
 
1678 s 121
 
visar Håkan Andersson i Renbergsvattnet upp ett lagmansdombrev från 1650-11-18 köpt nåt som heter Lundänget liggandes i Lappbacken av Nils Holgersson. Talas också om Nils Holgerssons döttrar i den notisen, som jag för övrigt inte hittar igen nu. Det är luckor i materialet jag har tillgång till via AD online.
 
Det är inte helt lätt att bena ut Lappvattnet, men väldigt intressant. Ursprungligen ett enda hemman och vanligtvis sorterad i äldre längder under Burträsk. Burträsk i längderna på 1500-talet innefattar som regel inte bara Gammelbyn utan också Åbyn, Bodbyn och Lappvattnet.. inklusive bydelar som Moren, Kvarnriset mm.  
 
Holger Perssons far var Per Holgersson son till Holger Eriksson, son till Erik Olofsson. Erik Olofsson hade två söner, förutom Holger även Olof.
Olof Eriksson var enligt Johan Bure gift med Mariet Nilsdotter från Falmark 10 och makarna hade barnen Margareta som var gift med Per Svensson i Lappvik i Lövångers socken, Karin som var gift med Torfast Olsson i Svensbyn i Piteå socken, Kerstin som var gift med Erik Ersson i Öndebyn i Bygdeå socken, Hångel i Lappvattnet, Elisabet som var gift med Nils Olsson i Hedensbyn, Erik vilken dog som barn, Mats som var död, Lussi som var gift med Olof Jönsson i Avan i Lövångers socken, Lisbet som var gift med Per Persson i Medle, Erik i Västanbyn samt Sven Djäkne i Uppsala som var död när Bureus sammanställde släktboken nånstans kring 1606.
 
Sagesmannen för den här delen av Johan Bures släkt bör ha varit Olof Nilsson som var länsman i Byn (Hedensbyn) när Johan Bure sladdade förbi 1600-1601. Hac omnit retulit, han berättade om det här.. ungefär. Olof Nilsson var själv född i Burträsk och borde ha känt till sin frus närmaste släkt rätt väl. Hans svärfar Nils Nilsson var bror till Olof Eriksson i Lappvattnets fru Marjet.
 
Flera av 1500-talsbönderna i Lappvattnet återfinns som birkarlar i olika längder, och ortnamnet i sig ger ju vissa indikationer i den riktningen. Även giftermålsmönster pekar i samma riktning. Stora stamhemman, gott om ägodelar vid t ex Älvsborgs lösen. Men, under senare delen splittras byn som sagt upp och gårdarna blir fler men mindre.
 
Skulle vara intressant att få reda på vilka de omyndiga barnen i Sthlm var. Allt går inte att få fram förstås, men det skulle vara trevligt.