NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 03 maj, 2010

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 03 maj, 2010
Skrivet av: Erik Holmlund skrivet 2010-04-18, 20:53
Constantinus> Intressanta observationer från MTL! Märkligt att Lars Strand lyses 1657-12-13 men står utan hustru 1659. Första hustrun måste ha dött. Eller ja, det kanske man inte tvärsäkert kan säga. Det som krånglar till det litegrann är ju att Lars Strand senare efterträder Samuel Edvardi Rhen. Kan möjligen Lars Strand som inflyttad från Härnösand ha hamnat som inneboende hos sin svärfar? Och att hans hustru skrivs som dotter till Hr Samuel ist.f. som hustru åt mågen? Själva dopnotisen är ju märklig också. Varför står det Hr Samuels dotterson? Man tycker ju att föräldrarna borde vara uppgivna.
 
I dödboken för Piteå finns en Sigrid, dotter åt Dni Samueli, som dör i april 1658. Kanske var Lars Strand gift först med en samuelsdotter, som dog. Och sen omgift med en annan samuelsdotter? Bara en spekulation...
 
Angående Samuel E. Rhen skriver du att han gifter sig 1643. Har du månne verfierat det på nåt sätt,
exempelvis genom att det är då som hustrun dyker upp i mtl? I herdaminnet uppges det något oprecisa omkr.1643 som år för giftermålet. Det skulle ju öppna för möjligheten att de gifte sig något eller några år tidigare, dvs om det nu inte finns någon konkret källuppgift som pekar mot just 1643. Om det inte finns någon sådan uppgift som pekar på 1643, så öppnar det ju för möjligheten att Hr Samuel E.Rhen kunnat haft någon dotter i lysningsmogen ålder redan i dec 1657.
 
Man skulle också kunna flika in en helt annan möjlighet, om än kanske en liten sådan, nämligen att den upptäckta dopnotisen ev. skulle kunna syfta på en helt annan Hr Samuel än Samuel E.Rhen. Den tidigare avlidne Samuel Kuuth, d.1643, komminister i Nederluleå socken, hade kopplingar till Piteå. Kuuths svärmor Margareta Rhen blev änka 1649 efter Johannes Hossius(khde i Piteå 1629-49) och hon fick skattefrihet 1650 för gården Granden i kyrkbyn, Piteå. Margareta Rhen dog 1669. Kanske dottern (med barnbarn?) som ju också blivit änka i Luleå flyttat till sin moder i Piteå som satt på en gård med skatteförmåner? En möjlighet som borde undersökas i MTL, även om jag nog tycker att dopnotisen borde syfta på den Hr Samuel som levde och verkade i Piteå vid tiden för dopnotisen. Men helt säker kanske man inte kan vara.