NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 19 augusti, 2013

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 19 augusti, 2013
Skrivet av: Ingela Martenius skrivet 2013-08-18, 04:41
Hantverkare som urmakare fick inte förekomma utanför städer på 1770-talet. Det kan ju hända att en och annan faktiskt var bosatt utanför en stad, men ingen präst skulle omnämna dem som hantverkare eftersom det var ett rent lagbrott.
Fram till 1846 rådde skråtvång i Sverige, och skrån kunde förekomma bara i städer. Hantverkare som stod utanför skråna kallades bönhasar och bekämpades (tämligen framgångsrikt) av skråna med alla till buds stående medel.
 
Endast tre sorters hantverkare var tillåtna utanför städerna, och då bara om de hade tillåtelse från socknen de verkade i: smed, skräddare och skomakare (nödiga gärningsmän).
Ett index över yrkeskategorier var alltså något av en överloppsgärning i en socken på 1770-talet.
 
Det fanns dock naturligtvis inget som hindrade att en borgare i en stad som t.ex. Luleå tillverkade barn på den omkringliggande landsbygden.
 
Wallström är f.ö. ett hantverkar-/borgarnamn konstruerat enligt konstens alla regler. Om en hantverkarlärling inte redan hade ett familjenamn (vilket de flesta hade, hantverkaryrkena var ärftliga), så tog han ett senast när han blev gesäll. Också som volontär tog man sig ett familjenamn. Det var s.a.s. kvittot på att man lyckats lämna bondeståndet.
Om ett sådant namn redan var associerat med familjen och/eller gården tog man gärna upp det igen, även om det gått ett par generationer sedan det senast använts.
 
Ingela