NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 19 november, 2013

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 19 november, 2013
Skrivet av: Peder Andersson skrivet 2013-01-29, 21:45
I Tidning för Venersborgs stad och län N:o 56, Torsdagen den 21 Juli 1898, s. 2:
 
Ministrarnes besök i högsta norden.
Lördagen den 9 d:s ingick i Haparanda med strålande sol, spridande värme och lif öfver den festligt flaggprydda staden, som alltifrån tidig morgon gick i väntan på de svenska statsrådens ankomst.
     I Salmis välkomnades de celebre gästerna af en deputation af stadens mera framträdande personligheter, som med särskild båt hemtade dem in till staden.
     Efter debarkeringen aflades ett kort besök i Torneå, i hvilket besök äfven biskop Johansson deltog.
     Under den härpå följande middagen på stadshotellet utbragtes åtskilliga skålar, hvaribland biskop Johansson i ett tal begagnade tillfället att framhålla hvilka svårigheter man har att kämpa med i ett så stort stift som Hernösands och uttryckte den förhoppningen, att det ej skulle dröja så länge, innan stiftet komme att delas och biskopssäte att inrättas i Luleå.
     Klockan 1/2 9 på aftonen gjorde stats- och finansministrarne, landshöfding Husberg jemte kronofogden Forsström och häradshöfding Kronlund en färd uppför Torneåelfven.
     Vädret var under denna färd det härligaste. Flaggor svajade öfverallt, där sådana funnos.
     I Karungi framräckte en liten flicka en bukett till statsministern.
     Kl. 12 på natten voro de resande framme i Korpikylä, där nattlogis var bestäldt på gästgifvaregården. Gårdsplanen var prydd med björkar och granar.
     Karl Gustafs socknemän hade utsett ett 10 tal deputerade, bestående af allmogemän företrädda af pastor W. Wallin, hvilka skulle uppvakta ministrarne. Oaktadt midnattstimmen redan var förliden, fick deputationen genast företräde.
     I sanning anslående var - säger Haparandabladet - den tafla, som i den ljusa, härliga sommarnatten tedde sig för betraktarens öga. På den vackra gårdsplanen stodo de högtidsklädda bondgubbarne med blottade hufvuden i samlad skara, med sin talman i spetsen och framför denna grupp framträdde hans exc. statsministern, omgifven af de öfriga herrarne. Under uppvaktningstalet begynte morgonsolen visa sin gyllene skifva öfver bergstopparne och kasta sitt trollska skimmer öfver dal och sjö, omgifvande den ovanliga gruppen med en gloria af guld. Hans exc. mottog deputationen mycket vänligt och svarade att han för konungen skulle framföra deputationens önskningar.
     Därefter intogs supé och efter några timmars sömn begåfvo sig herrarne på väg till Vitsaniemi kl. 1/2 9 på söndagsmorgonen.
     Där var en äreport rest, och resenärerna mottogos af ytterligare en deputation.
     Vid målet för resan, Niemis, intogs frukostmiddag å den ståtliga herrgården, som var rikt flaggprydd. Med synnerligt intresse tog statsminister Boström del af allt som rörde jordbruket och nöjde sig icke förr än han besökt t. o. m. ladugården.
     Vid midnatt samma dag anlände de resande herrarne åter till Haparanda efter en i allo lyckad och intressant färd.
-----
 
I Tidning för Venersborgs stad och län N:o 58, Torsdagen den 28 Juli 1898, s. 3:
 
Statsministern och smugglarne. En deputation af smugglare var det, som från Hietaniemi uppvaktade statsministern vid hans resa uppför Torneälfven, påstår Luleposten, som berättar att utom deputationens ordförande, församlingens kyrkoherde, de deputerade utgjordes af socknens mest framstående smugglare, däraf en stått tilltalad för tullförsnillning, men värjt sig med en ed, och en varit straffad för andra resans tullförsnillning.
-----
 
Är även detta prominenta besök (liksom det i Ruskola och Niemis, se annons ovan) något som fastnat i folks minne och förts vidare till idag? Sällskapet tog tydligen in över natten på gästgivaregården i Korpikylä, vilket var förbestämt och beställt. Vilken gård var gästgivaregård i Korpikylä vid denna tid?
 
Den ståtliga herrgården i Niemis, kan det ha varit på den gård där sedermera familjen Larsson-Stridsman kom att bli bosatt, Niemis nr 11?