NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 30 maj, 2009

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 maj, 2009
Skrivet av: Sture Torikka skrivet 2009-05-30, 12:16
Hej!
 
Det låter ju spännande. Man kan ha många invändningar mot dels vad som är att beteckna som övre Tornedalen under 1500-talet, liksom vad som är att säkert konstatera som utdöda släkter. Du nämner ju själv att vissa av birkarlarnas döttrar ingår i dina definitioner. Vi vet ju att av de söner och döttrar som uppenbarligen fanns i en birkarls eller en bondes familj under den tiden, försvann ju oftast 99% iväg från gården genom giftermål eller annat. Och då syns de inte enkelt i materialet. Och eftersom namnformerna i Tornedalen då var så få så är det ju oerhört svårt att säga vem t ex Brita Olofsdotter i byn egentligen var dotter till? Det fanns oftast massor av Olof att hänföra henne till. Och likadant med en ny grannbonde som kanske heter Nils Olofsson, som dyker upp i källorna något decennium senare? Vem var han?
Domböckerna dessa tider är intressanta men oftast ganska knapra på familjedetaljer.
 
Sedan huruvida birkarlasläkterna allihopa sinsemellan var släkt, är inte lika så säkert. Nya rön har för vissa av dem som är stora och starka under 1500-talets mitt visar sig ha märkliga kopplingar neråt västerbottenskusten och faktiskt ända ner till Stockholmstrakten och kring Mälardalen. Även neråt österbottenskusten. Man kan få intrycket att det kanske under 1400-talet lockades upp driftigt folk till det vida tornedalsområdet? Om detta kan ha någon sanningshalt så visar det ju i så fall på att några av birkarlasläkterna sannolikt på manssidan haft annat ursprung än det genuint finska. Men därefter kan vi nog gissa oss till att de genom strategiska giftermål har fått kopplingar till andra likasinnade redan etablerade släkter i Tornedalen. Tornedalen med ovanliggande lappmarker, ja, även Kemi lappmark, under sent 1300- och framförallt under 1400-talet måste ha varit ett tacksamt område för en nyanländ företagsam potentat som ville inruta ett ekonomiskt överlevnadsmönster för sig och sin släkt? Men man bör stanna upp i sina tankemönster och fråga sig hur dessa nyanländna handelsmän och skatteindrivare mottogs av dem i den då befintliga befolkningen som själva redan sedan tidigare hade utvecklat en dylik verksamhet och ansåg sig redan ha motsvarande självpåtagna rättigheter? Vad tyckte då den befintliga omgivningen om att dessa personer, som kom senare än dem själva till Tornedalen, att de tog sig friheter och bosättningsmarker från vad de säkert bör ha ansetts vara just deras älvdal? Det är ett intressant historiskt område att försöka fördjupa sig i, men som du ju redan vet så räcker tyvärr inte källmaterialet till för att ge oss de övertygande och säkra svaren.
 
Övre Tornedalen enligt din definition var således enligt min dito liktydligt med Mellersta Tornedalen. För vi vet ju redan från senast 1553 att de övre markerna redan var kända och delvis exploaterade av bl a birkarlar och andra lappmarksfarare p g a att de då redan hade inventerat fiskesjöarna i nejden. Detta hade naturligtvis inte skett år 1552, utan säkert under århundradet därförinnan och under tidigt 1500-tal. Det var väldigt stora marker de hade att röra sig i och lära känna geografin för. Det gjorde man inte under en vinter och en sommar. Så jag anser inte att den dåvarande befolkningsutbreddningen i geografist hänseende är att beteckna som slutet, d v s den norra änden på vad som var att beteckna som Tornedalen.
Men - och det är ju helt okay - vi har olika uppfattningar om detta. Och det är ju så det ska vara, för det är det som för forskningen framåt.
 
Ska bli spännande att studera dina rön vid tillfälle.
 
Hälsar
ST