NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 09 december, 2007

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 09 december, 2007
Skrivet av: Karl Göran Eriksson skrivet 2007-09-17, 23:39
Erik Asps senare hustru Stina Andersdotter uppges vara född 1787. Året har skrivits om till 1784 först efter hennes död. Det framgår av dödboken eftersom  åldersuppgiften ändrats där. Vad som föranlett denna ändring vet vi inte. Därför vet vi inte heller om den är korrekt. Övertygad har väl den som gjort rättelsen varit, men det är ju en annan sak.
 
Som barnlös vid sin död torde Stina vara en perifer person inom anforskningen, så frågan är hur mycket krut man är beredd att lägga ner på henne. Vill man emellertid lösa problemet (=födelseåret) är nog hennes identitet viktigast att komma åt. Det finns en piga och namne i Krångede tidigare med födelseåret 1785. Sannolikt är det samma person [Ragunda AI:1 är ganska opålitlig beträffande födelseår]. Om hon var född i Ragunda framgår inte av vare sig hfl. eller ministerialbok.
Någon bouppteckning tycks inte finnas efter henne, men en öppning kan vara tingsprotokollen. Det framgår ju av AI:3 s. 139 att hon pliktat för brott mot 6:e budet två gånger. Resultaten av dessa förseelser var sönerna Anders (1815) och Matthias (1819).