NULL Skriv ut sidan - SV: Databaser, Register & Bildsamlingar

Anbytarforum

Titel: SV: Databaser, Register & Bildsamlingar
Skrivet av: Monir Bounadi skrivet 2023-08-29, 22:08
Hej Britt-Marie,

Tack för ditt inlägg. Kul att du hittade din mans släktingar i materialet! När databasen är klar blir det lättare att söka efter personer så jag hoppas fler då kommer hitta sina eller andras släktingar.

Nu till din fråga om hur kvinnor kom i kontakt med upproret. Kort sagt organiserades namninsamingen på lokal nivå. Varje förening för kvinnans politiska rösträtt fick i uppdrag att öppna en rösträttsbyrå för att anskaffa personer som kan tänka sig vara listbärare. Det fanns ett hundratal sådana föreningar runt år 1913. Listbärare var därefter ansvariga för ett eller flera områden dit de kunde gå för att knacka på hos folk och fråga om de ville skriva på. På sida 6 i följande dokument kan du läsa "Några intryck från en agitationsresa i Bohuslän":

https://gupea.ub.gu.se/bitstream/handle/2077/475/gupea_2077_475_1.pdf?sequence=1&isAllowed=y (https://gupea.ub.gu.se/bitstream/handle/2077/475/gupea_2077_475_1.pdf?sequence=1&isAllowed=y)

Man spred även propaganda om namninsamlingen i diverse tidskrifter och tidningar. Man bad sympatiska organisationer att sprida propagandan i sina nätverk, exempelvis Vita bandet, kvinnoklubbar och nykterhetsrörelsen. Man höll även rösträttsföredrag som annonserades på olika sätt, bland annat i lokala tidningar, där kvinnor kunde skriva under. Det hände också att man mötte folk på torg.

Mer om detta i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtts årsberättelse från 1913:

https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/52062 (https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/52062)

Annonser kan man hitta i

https://tidningar.kb.se/ (https://tidningar.kb.se/)

men det kräver lite grävande och att man sitter på Kungliga Biblioteket så att man kan nå alla bilder.

Det skulle vara kul att illustrera allt detta med bilder och så vidare. Jag kommer kanske hålla något litet föredrag i framtiden om detta när vi kommit ännu längre i projektet och man kan visa på intressanta mönster.

Du har hursomhelst rätt i att möte utlystets i små samhällen där folk bodde och att föreningarna betalade för annonser i lokala tidningar. Jag vill betona att dessa föreningar var starkt integrerade i sina lokala samhällen. Dessutom var många lärarinnor drivande i föreningarna och lärarinnorna hade en betydande kunskapsmakt och inflytande i de lokala samhällena. Det var alltså ofta så att man flera år före petitionen 1913-1914 hade skaffat kontakter med diverse lokala nätverk som man kunde använda när de behövdes. Redan 1906 hade man testat att ordna en landsomfattande namninsamling och man lyckades även samla in runt 150,000 namn vill jag minnas. 1913 var man alltså väl förberedd med hur man når ut till folk -- de flesta deltagande kvinnorna torde även varit väl utbildade i politik, inte minst tack vare de Bergman-Österbergska kurserna (se https://sv.wikipedia.org/wiki/Bergman-%C3%96sterbergska_samh%C3%A4llskurserna (https://sv.wikipedia.org/wiki/Bergman-%C3%96sterbergska_samh%C3%A4llskurserna)). Allra mest aktivitet var det förstås i städerna men vi har i vår forskning blivit förvånade över hur mycket intresse det fanns för frågan i mindre orter -- i vissa orter är engagemanget till och med större än i delar av de större städerna.

Vänligen,
Monir