NULL Skriv ut sidan - SV: Tattarkung??

Anbytarforum

Titel: SV: Tattarkung??
Skrivet av: Jan Johansson skrivet 2023-02-17, 10:58
Hejsan!

Tack för era svar och visade intressen Karin, Niels och Kristina!

Ja, Sabel kan förstås ha varit namnet på snickaren, som bodde på samma sida av Kyrkogatan som Tattarkungsgården (eller tattarkungens gård). Av någon anledning gör jag mig en bild att en sabel är längre än ett svärd och att handtag av trä finns/fanns på svärd, men inte på sablar - men jag är inte insatt i ämnet!  :-X

Tattarkung låter i mina öron som en variant av ordet "ståtarkung", så det kan nog vara det som menades med tattarkung. Tack Niels och Kristina för upplysningen!! :) Innan jag läste era svar letade jag fram ordet "tattar-knekt" i svenska akademins ordbok här: https://www.saob.se/artikel/?seek=tattarknekt&pz=2#U_T509_36427 . Man kan undra om det hade samma betydelse som ståtarkung. Niels beskrivning av ordet "stodderfoged" gjorde att jag också letade på ordet "fogde" i sammanhanget "lösdrivare" och hittade då den här sidan https://lagen.nu/sou/1923:2 på vilken det bla står:

"En instruktion för konungens fogdar av 1583 stadgade, att de, som ej kunde visa »wägebreff eller bewijs, hwem de tilhörde», skulle genom fogdens försorg sändas till slotten eller konungens gårdar för att där hållas till arbete eller till Sala gruva".

Jag fick också se i mina anteckningar om invånare i Maria Magdalena församling runt år 1700 att jag några gånger har skrivit om inspektor Jacob Rotman och hans hustru Elisabet Smitt, som man kanske kan gissa var släkt med snickare mäster Mårten Smit, även om släktnamnet Smitt inte var ett helt ovanligt namn i Maria Magdalena församling under denna tidsperiod. Jacob Rotman var inspektor över sjötullarna. Däremot har jag inte antecknat någon kontrollör Johan Rotman, men det betyder inte på något vis att det inte fanns en eller fler personer med det namnet där och då.

Vänliga hälsningar och med önskan om en trevlig helg,
Jan