NULL Skriv ut sidan - SV: Föräldrarna till samen Ingel Jonsson

Anbytarforum

Titel: SV: Föräldrarna till samen Ingel Jonsson
Skrivet av: Per Anders Forsberg skrivet 2021-11-26, 18:12
Hej jag ser att du skrivit Risträsk? Den Ingel Jonsson jag har föddes 1650-1700 ca och han var född i  Rissjölandet Åsele. Vet ej om det är personen du söker.
Rissjölandet är ett skatteland som utnyttjades av några samefamiljer.
Ingel Jonsson är bla fader till Wanik Ingelsson Risberg 1680-1748 föddes och dog i Rissjölandet. Gift med Margareta Arvidsdotter 1680-1720 också hon från Rissjölandet Åsele.
Barnbarn till Ingel Jonsson kom till Anundsjö och Sidensjö och slog sig ner och blev bofasta till skillnad mot skogssamelivet tidigare (OBS detta är antaganden eftersom det är ont om information). Enligt uppgifter fortsatte familjen ha renar fast kanske i mindre antal. Några andra ättlingar flyttade till Latikberg Vilhelmina.

Jag håller själv på och letar efter mer data om dessa samer som flyttade från Rissjölandet till Anundsjö och Sidensjö, men det är svårt att hitta innehåll med substans. Min anfader Olof Olsson (16 gen) född ca 1460 i Rissjölandet var skogssame och en son till honom född i slutet på 1400-talet drog iväg till Anundsjö och blev bofast där. Tydligen har det förekommit flyttningar i båda riktningarna under många år, och en teori är att de kanske flyttade med renarna under årstiderna. Benämningarna skogs- och fjällsame är ju från mer moderna tider och förr i tiden kanske det inte var så stor skillnad mellan dem.
Det finns många frågetecken, du får gärna höra av dig om du vet något annat.