NULL Skriv ut sidan - Mer om Jon Carlsson Drake

Anbytarforum

Titel: Mer om Jon Carlsson Drake
Skrivet av: Annika Ericsson skrivet 2021-10-02, 11:01
Tack för dessa spännande pusselbitar, Karl Göran! Det är, som så ofta, i domböckerna den intressantaste informationen gömmer sig!

Jag hittar inte paret Jon Carlsson + Karin Olofsdotter i husförhörslängden för Vattviken (https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0016649_00026), trots att den täcker in åren 1695-1699, men jag har endast skummat igenom, så jag kan ha missat dem.

Rotebonden i Bergsbyn hette Joen Persson enligt generalmönsterrullan 1692 (https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0028710_00313). Vid en transport som denna, tror jag att personliga band spelade mindre roll än vid den första rekryteringen till det militära.

Jon Carlsson Drake blev kvar i Bergsbyn under två år, och fick avsked för hemmansbruk sommaren 1694. Troligen var det ungefär då han äktade Hans Classons änka Karin Olofsdotter. (Jag ansluter mig alltså till Karl Görans antagande att Jon Carlsson i Vattviken, Berg, är identisk med Jon Drake samt svåger till Sven Olofsson Wassberg. Det är visserligen endast indicier, men starka och samstämmiga.)

Jon Drake verkar sedan ha återkommit till det militära. Enligt det centrala soldatregistret skall han år 1698 ha antagits i Livkompaniet. Åren 1698-1708 ser han ut att vara dragon nummer 73, med placering i Odensala, Brunflo. Han ska sedan ha förflyttats till rote 75 i Torvalla, Brunflo, där han återfinns i generalmönsterrullan 1715 (https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0028711_00126). Hans rotebonde var då Erik Eriksson.

Om jag inte missförstått det hela fanns det märkligt nog en samtida ryttare Jöns Roaldsson Drake, i just Odensala (ändrat från Torvalla). Han antogs 1695 och blev kvar till sin död i katastrofen på Öjfjället nyåret 1619 (https://sv.wikipedia.org/wiki/Karolinernas_d%C3%B6dsmarsch).

Ryttaren Jöns Roaldsson Drake var son till pastor Roald Olofsson Drake i Lit och bror till bland andra Hans Roaldsson Drake, det vill säga regementsskrivaren Hans Drake. Ryttaren Jöns Drake och dragonen Jon Drake bodde alltså (om jag inte missförstått) en tid i samma by, men tillhörde olika kompanier. Som ryttare tillhörde Jöns Drake Jämtlands kavallerikompani, medan Jon Drake var dragon (soldat som stred till fots men förflyttade sig till häst) i Livkompaniet.

Med Karl Görans fynd av en trolig hustru och svåger, samt möjligheten att Jon hade styvbarn som var Hanssöner och Hansdöttrar, ökar möjligheten att finna Jon i fler källor, exempelvis som dopvittne. Men kommer det att hjälpa oss att bedöma om han var en del av den Drak-släkt vi skriver om här? Tveksamt.

Var namnet Drake i hans fall tilldelat eller ett släktnamn? Jag håller på släktnamn. Visserligen vet jag inte om det fanns andra Drakar i kapten Plantings kompani (Bergs kompani) när han skrevs in där 1684, men namnet var väl etablerat eftersom kyrkoherden i Bergs socken då var Johan Olofsson Drake (han som i herdaminnet felaktigt kallas Jöns). Det verkar helt enkelt lite udda att tilldela en ung rekryt det namn som pastorn bar. Samtidigt upphör jag inte att förundras över en del av de namn som soldater kunde få av befäl med udda sinne för humor, namn som till exempel Onykter och Dyster. Ifall det fanns något drag hos den unge rekryten Jon Carlsson som påminde om pastor Drake, exempelvis att båda läspade eller var lite kutryggiga, kanske Jon kunde få namnet Drake av sådana skäl?

Det mest troliga, anser jag, är dock att jämten Jon Carlsson Drake tillhörde samma släkt. Det finns gott om "ej återfunna barnbarn" till dessa Drakars anor, herr Peder Andersson och hustru Anna Olofsdotter i Brunflo, som kan vara en förälder till Jon. Vi söker då ett barnbarn Carl (Drake) eller N.N. (Drake) gift med en Carl. Kanske kan vi framöver hitta något som fastslår sambanden, men tills vidare får Jon Carlsson Drake sälla sig till den rätt stora grupp av Drakar vi inte kan placera.