NULL Skriv ut sidan - SV: Mantalslängd Kumla Härad, Lerbäcks socken, 1740, sid 197 (bild 1190 Arkiv Digital)

Anbytarforum

Titel: SV: Mantalslängd Kumla Härad, Lerbäcks socken, 1740, sid 197 (bild 1190 Arkiv Digital)
Skrivet av: Jörgen Tollesson skrivet 2021-07-12, 18:10
Detta är första gången jag ser någon annan än mannen i hushållet nämnas. [...] ...det verkar väldigt ovanligt med skattskyldiga kvinnor.

Hustrur, döttrar och pigor betalade mantalspenning precis som män, söner och drängar. Men normalt saknar hustrun namn i mantalslängderna. Det är dock inte namnen som avgör vilka som är skattskyldiga, utan markeringarna i kolumnerna.

I närmast föregående mantalslängd, 1738, är det Olofs far, Per Olofsson, som står upptagen i längden på S Dalskogen, men han har alltså försvunnit 1740. Därför antog jag att han kanske dött. Men han kan ju också bara vara gammal/sjuklig antar jag.

Gamla föräldrar kunde noteras som "under barnen" (eller någon liknande formulering) i ett års längd, och så var de inte med i senare längder. De var alltså för gamla för att betala (normalt över 63 år) och togs därför inte med, precis som underåriga barn (under 15 år) inte var med. Det är ju möjligt att det stod en sådan kommentar, eller att han dött, i 1739 års längd. Men eftersom hustrun uppenbarligen fortfarande är ung nog att betala, så hade det ju varit naturligt att det stått en marginalnotering om att han var "utgammal", men förmodligen inte nödvändigt. Om han däremot var i skattepliktig ålder, men sjuk eller av annan orsak befriad, så borde det absolut ha stått, eftersom man behövde motivera varför han inte betalade.

En exempel på en sådan notering finns mitt på sidan 203 ("Man utg.", och bara markering i hustruns kolumn), men där står ju mannen fortfarande för hushållet, så där var det väl mer motiverat att tala om att han var "utgammal" än om något barn tagit över.

Hur som helst är det inte nödvändigt att han lever bara för att hustrun kallas hustru. Också en enka kunde kallas hustru. Det visar bara att hon inte var ogift.

Fr.o.m. 1766 års längd skulle dock "alla som liv äga", alltså både över- och underåriga och andra skattebefriade, tas med i mantalslängderna. Så därefter ser man hur länge "utgamla" föräldrar levde - om man inte slarvade vid mantalsskrivningen...

Mer fakta finns här: Mantalspenning och mantalslängd (http://www.arkivguiden.net/ag09/ag09001.shtml)