NULL Skriv ut sidan - Carl Fredrik Key (1772-1817) och hans oäkta barn

Anbytarforum

Titel: Carl Fredrik Key (1772-1817) och hans oäkta barn
Skrivet av: Anders Mars skrivet 2021-04-10, 23:15

Carl Fredrik Key (1772-1817) och hans oäkta barn

Om man läser på om Carl Fredrik Key så nämns det ibland i förbifarten att han ska ha haft ett ”förhållande som resulterade i den sidogren som teaterdirektören och teaterförfattaren Gustav Key tillhörde”. Jag påstår nu att det finns minst två oäkta söner till, och ska förklara hur jag kommit fram till det. Sönerna är:

Båda barnen föds som oäkta och tar senare efternamnet efter deras respektive styvfader.

Bakgrund
I mitt eget stora detaljerade släktträd sticker en retsamt kort gren ut på den raka faderssidan. Redan vid sjätte generationen dyker en fader okänd upp. Den här delen av släkten har det forskats en hel del i. Dels gjordes en utförlig släktutredning av genealogen Ella Heckscher någon gång på 50-talet, senare har min Pappas kusin Ulla har varit en flitig släktforskare, och själv har jag ägnat en rätt stor del av min fritid de senaste 10 åren att försöka pussla ihop generationerna tillbaka i tiden. Det jag kommit fram till är att Tunnbindarmästardottern ”Jungfrun” Johanna Catarina Wernström den 7 jan 1807 flyttar in till Horns Kungsgård, Högby, Öland för att arbeta som tjänsteflicka. Där återfinns hon under tjänstefolk på samma sida som godsets arrendator Carl Fredrik Key med familj. Den 29/30 sep 1808 flyttar hon tillbaka till sin hemort Vij, Källa och den 26 dec föds sonen Carl Gustaf där, noterad som oäkta utan uppgifter om fadern.
Än så länge är det ju en ren spekulation att Carl Fredrik Key ska vara fadern. Misstanken bygger på att det aldrig avslöjas vem han är vilket jag gissar beror på att han är gift, att han är i lämplig ålder (han 36, hon 23) och i samma hushåll. Namnet Carl skulle kunna vara en ledtråd men är ju vanligt förekommande.

Y-DNA tester
När DNA-testerna började bli populära gjorde jag först en autosomal test via Ancestry och sedan Y-DNA tester (inklusive Big Y) på FamilyTreeDNA. Vad det gäller just den här biten gav det till att börja med inte så mycket. Visserligen hittade jag en autosomal träff med en släkting till Jakob Key (1686-1735) men matchningen var som väntat rätt liten (41 cM, längsta machning 13 cM) för en matchning åtta generationer upp, och kan mycket väl vara från något annat okänt släktskap.
Men så i sep 2019 dök det upp en matchning för Y-DNA delen som jag först ignorerade i och med att ”genetic distance” stod som två och jag tyckte mig ha haft både 0 och 1 där som heller inte verkade intressanta. Dock var den här mannens test gjort med betydligt mer markörer än de övriga (67 gentemot 12) och på den mängden visade det sig att en genetic distance på två faktiskt kan innebära rätt nära släkt. Det finns ett verktyg som kallas TiP (Time Predictor) för att beräkna ungefär hur stor sannolikhet det är att släktskapet är en man inom X generationer tillbaka. Den är ibland kritiserad som opålitlig, men i det här fallet indikerade den en rätt hög sannolikhet (ca 58%-71%) att släktskapet fanns redan från och med den sjätte generationen.

Släktforskning på någon annans träd
Jag började se vad han hade för uppgifter om sin fadersgren och det visade sig att det fanns rätt många likheter med min. Han är ungefär jämngammal med mig och har en okänd far på den rakt manliga sidan exakt sex generationer upp. Roland föds den 20 dec 1803 i Nyköping Östra och varken modern eller fadern är uppgivna i födelseuppgifterna, i en kort text kan det stå ”en resande person”. I och med att åren är rätt nära varandra tänker jag att det skulle kunna vara samma okända fader i båda fallen, dock så är ju Nyköping en bit ifrån Öland. Men jag går i alla fall igenom husförhören och hittar till slut modern tillsammans med sonen i ett par husförhör. Hon heter alltså Johanna Margareta Sundewall, benämns mademoiselle, och ska vara född 1778 i Östergötland. Namnet varierar i hf:en mellan Sundvall och Sundewall men kan vara intressant i och med att Carl Fredriks Keys hustru heter Beata Maria Sundewall och ska vara född samma år. Jag hittar dock inget som kopplar Carl Fredrik Key till Nyköping eller ens i närheten, men tar i all fall kontakt med anan till Roland och meddelar vad jag hittat.
Så här om dagen föll andan på igen och jag tänkte jag skulle försöka spåra ett dopvittne som var nedtecknad vid Rolands födelse. Efter några hundra sidors bläddrande är jag på väg att ge upp då en mademois. Joh. Marg. Sundewall f. 1778 dyker upp igen, den här gången utan sonen nedtecknad, men till skillnad från tidigare finns det här en uppgift om var hon flyttat in ifrån, Frödinge. Det klingar bekant och jag kontrollerar uppgifterna om familjen Key och det visar sig att de bor på Stjärnviks Säteri i Frödinge under perioden 1798-1804, och där föds hans enda legitima barn, sonen Emile. Familjen flyttar sedan till Horns Kungsgård på Öland.

Slutsats och några återstående frågor
Det gör att jag känner mig rätt säker på att Carl Fredrik Key är far till båda dessa oäkta söner. Jag är nyfiken på vem Rolands moder, Johanna Margareta Sundevall, är. Hon skulle kunna t.ex. varit en kusin till hustrun som kommit att arbeta för familjen på Stjärnvik, men jag hittar inga uppgifter om henne i den adliga familjen Sundewall hustrun ska tillhöra. Tipps tas tacksamt emot. Jag har letat i hf:en i Frödinge under perioden men inte hittat henne där ännu.
Så i väntan på att någon av Keys rakt manliga ättlingar bestämmer sig för att göra en Y-DNA test så räknar jag nu släkten Key till mina anor.
Är någon intresserad av referenser till uppgifterna lägger jag gärna till det i ett separat inlägg.
-
Anders Mars-Engvall