NULL Skriv ut sidan - Bocholtz

Anbytarforum

Titel: Bocholtz
Skrivet av: Ben Hedenberg skrivet 2021-03-24, 22:59
Den tyska ätten Bocholtz har många stavningsformer (Bockholt, Bockholdt, Bocholdz, Bucholtz, Buchholtz). Det har under åren diskuterats huruvida Elisabet Bockholt (Borckholt) härstammat från den baltiska ätten Bocholdz och om det finns några källor som i så fall kan stöta en sådan tes. Efter att noga tittat igenom de baltiska källorna, i Kurland, kan jag konstatera att det inte finns några urkunder som pekar i den riktningen. Däremot framkommer det att Johan Bockholt till Klingstrup tjänat den danska kronan väl i sjuårskriget mot Danmark och att han kände den danske landsmannen hertig Magnus af Ösel.


Johan sannolikt barnlös och testamenterade därför sina egendomar i Danmark och Island till Hans von Buchholz (Bucholtz) zu Helfenberg (Vndernhelffenberg), vilket framgår av ett kungligt brev. Hans fader var Johann von Bucholtz. Detta samman taget visar på att Hans och Johan var nära släkt och troligast bröder. Elisabeth Bockholt var enligt det ofta citerade brödsbrevet av stor härkomst. Det finns bara en "stor" ätt i Tyskland och det var Bocholtz. Därför är det sannolikt att hon var en syster till både Hohan och Hans, samt dotter till Johann von Bucholtz.


I en urkund från 1599 bekräftas orten "Vndernhelffenberg" som nämnts i den danska kungens brev:
"Hans von Buchholz (Bucholtz) zu Helfenberg (Vndernhelffenberg), Rittmeister der Stadt Augsburg." Källa Landesarchiv Baden-Wuerttemberg Staatsarchiv Ludwigsburg PL 9-2 U 344.


Mer om ätten finns beskrivet i Fahne, Anton. Die Dynasten, Freiherrn und Grafen von Bocholtz : nebst Genealogie derjenigen Familien, aus denen sie ihre Frauen genommen. Heberle : Cöln sidorna 61-62.


Dock skall sägas att denna gren enligt stamtavlan på sidan 61 kan ha härstammat från ätten "38. Bocholtz in Curland" beskriven på sidan 52. Det finns dock två olika antavlor och härstamningen är således spekulativ och ger inte en fullständigt klarhet. Man kan förmoda att ätten i Kurland inkommit med korstågen och troligen härstammat från samma ursprungliga ätt.


I vart fall utgrenade sig ätten från tidig medeltid till en vitt förgrenad ätt. Se mer om vad jag skrivit på Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Bocholtz#cite_ref-2




Bästa hälsningar,
Ben