NULL Skriv ut sidan - SV: Botil Olofsdotter, Fundersmåla

Anbytarforum

Titel: SV: Botil Olofsdotter, Fundersmåla
Skrivet av: Claes Håkansson skrivet 2021-01-17, 12:57
Hej
jag har försökt knyta ihop säcken runt Botils föräldrar, Olof Gummesson och Elin Samsonsdotter.
Om jag börjar med Olof så är han född runt 1670 i Fundersmåla. Fadern var Gumme Persson.
Olof kommer till Siggamåla runt 1692 och jag misstänker att Sven Persson i Siggamåla kan ha varit hans farbror och att han tar över den gården?
Olof gifter sig med Elin/Ellen 1695. Jag hittar bara en lysning i Fridlevstad för Ola Gummesson och Ellen Samsonsdotter, kanske vigdes se i Tving?
Elins far hette Samson Månsson och modern hette Botil i Sillemåla Fridlevstad socken.
En fråga som dyker upp är när man fick gifta sig, åldersmässigt. Elin/Ellen föddes 1680 och var m a o endast 15-16 år.
Dopnotiserna brukar vara bra att ha för att knyta ihop släktskap.
Elin hade många syskon, 2 bröder Bonde och Nils blir kvar i Sillemåla, båda får flera barn. Karin gifter sig i Holmamåla, men jag tror inte att de får några barn. Karin är med som gudmor till många barn. Hans blir bonde i bl a Bränteknuva,  Måns blir bonde i Kättilstorp. Sigrid gifter sig med Måns Clemetsson i Liatorp osv
De som bor i Fridlevstad socken nämns i varandras dopnotiser och övriga vid något tillfälle, men jag hittar inte att Elin är med vid något dop. Tyvärr verka man slutat skriva upp kvinnliga dopvittne under 1690-talet.
Både Olof och fadern Gume dör runt 1711. Elin gifter om sig och de flyttar till Fundersmåla, som var Elins svärfars gård.
Jöns Månsson i Siggamåla köper gård i Stickeboda och som jag utläser det ur olika källor så byter Elin sin gård i Siggamåla mot Jöns gård i Stickeboda och de flyttar dit.
Elins dotter Botil Olofsdotter som gift sig med Bonde Andersson tar över sin farfars gård i Fundersmåla.


M a o så känns det som allt hänger ihop, om jag nu lyckats förmedla mina tankar logiskt, men just Elins ålder och att de saknas i dopnotiserna gör att det finns frågetecken.
Tyvärr är så börjar Tvings böcker en bra bit in på 1700-talet.


Med vänliga hälsningar
Claes
Claes