NULL Skriv ut sidan - SV: Vilka tester?

Anbytarforum

Titel: SV: Vilka tester?
Skrivet av: Kalle Birgersson skrivet 2020-11-20, 23:24
Det är väl egentligen bara att välja en av DNA-testarna, själv tog jag 23AndMe, då fick jag en lång rad DNA-släktingar på deras sida, någonstans mellan 1000 och 1500. Sedan kunde jag ladda ner rådatan och ladda upp på MyHeritage, och får där också en stor mängd DNA-släktingar. Många är säkert samma på båda sidor, andra finns bara på den ena. Och det kommer nya hela tiden.

På 23AndMe kan man stänga av att andra kan se vem man är släkt med, men jag ser inte riktigt någon nytta med det. Man måste vara inloggad för att se det, och det är bara de man delar DNA med som kan se det ändå. Det är väl något liknande på de andra ställena. Om du tänker på det här med att polisen använder släktforskares DNA-test för att hitta brottslingar så brukar de väl göra det på GEDMatch, som är mer av ett sökverktyg. De gör inga egna DNA-test, man måste ladda upp sin rådata från en annan testare där. Och de frågar väldigt tydligt om man vill att datan skall vara synliga för andra, man kan välja själv. De är nog ganska oroliga för att folk skall undvika deras hemsida om de får rykte om sig att lämna ut datan för lättvindigt.

Du kan, om du har tur, hitta om någon annan förälder än den officiella egentligen är far. Enklast är det om det är den raka mans- eller kvinnolinjen, men även vanligt släktskap går bra om det inte är för många generationer tillbaka. Men då måste man ju ha folk att jämföra med, som härstammar dels från den officiella familjen, dels den misstänkta verkliga fadern. Det är ingen enkel sak, men fullt genomförbart.