NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2009-10-08

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2009-10-08
Skrivet av: Göran Hägersjö skrivet 2008-11-30, 18:02
1796-08-27 Strax norr om gränsen mot Småland hör man stundom ryktas att den på sin tid världsberömda operasångerskan Cristina Nilssons far Jonas Nilsson en tid skulle varit bosatt i Gäddegölshult i Härlunda församling. När jag för gången stötte på denna uppgift var det i en tidningsartikel i Smålandsposten i vilken en genealog som anlitats av släktingar till Cristina Nilsson angav en förmodan att denne Jonas Nilsson ursprungligen kommit från Blekinge. Trots genomläsningar av HFL för Härlunda av mig m fl intresserade av ämnet har inget därav framkommit som verifierar att han bott i Gäddegölshult. Dessutom har Cristina Nilssons släktförening i dag belägg för att Jonas Nilsson är född i Cristinas födelseförsamling Vederslöv.
Utav två makar i Gäddegölshult, Nils Nilsson f.1779 ohh Ingegerd Nilsdotter f.1796-08-27, och enligt Hfl komna från Jämshög, skulle någon varit förbindande länk med hennes far Jonas Nilsson.
Enligt muntlig tradition skulle någon av deras barn varit bjuden på kalas hos släktingar i Björkefalla dit även Cristina Nilsson skulle varit bjuden.
Känner någon till ett sådant kalas?
Var Cristina Nilsson på kalaset?
Var det p g av släktskap? Eller pg av den lokala spelmannen?
MVH
Göran