NULL Skriv ut sidan - SV: Inskrivningsnummer 437 22/1916

Anbytarforum

Titel: SV: Inskrivningsnummer 437 22/1916
Skrivet av: Hans Högman skrivet 2020-01-19, 07:49
Det stämmer att 22 står för Vimmerby rullföringsområde som åren 1902 – 1927 ingick i Östergötlands västra inskrivningsområde. Året 1916 betyder att han mönstrades som värnpliktig detta år, dvs skrevs in i inskrivningsrullan och på ett stamkort. Om han godtogs som soldat erhöll han ett värnpliktsnummer (437 22/1916) samt en personlig inskrivningsbok. Denna inskrivningsbok skulle den värnpliktige ta med sig då han inställde sig till tjänstgöring både i fred och krig. Exempel på Inskrivningsbok för värnpliktiga i hären, 1907: http://www.hhogman.se/inskrivningsbok_vpl_1907.htm
Inskrivningsboken var således i den värnpliktiges förvar och de finns sällan att hitta på arkiven.
Det var bostadsorten som den blivande värnpliktige bodde i det år han inträdde i värnpliktsåldern som avgjorde vid vilket rullföringsområde han skulle mönstras (inskrivas).
Vid mönstringen blev de som mönstrades tilldelade ett regemente som de sedan skulle fullgöra värnpliktsutbildningen vid.
Stamkorten följde den värnpliktige fram till dess han avregistrerades som värnpliktig. När en person mönstrades in som värnpliktig gjorde han det i det inskrivningsområde som hans bostadsort tillhörde vid mönstringstillfället. Stamkortet fanns därför vid denna tidpunkt i detta inskrivningsområde. Om den värnpliktige sen flyttade till en ort som låg inom ett annat inskrivningsområde så skickades hans stamkort till inskrivningsmyndigheten i detta inskrivningsområde. OBS, den värnpliktiges inskrivningsnummer ändrades aldrig utan var detsamma även om den värnpliktige flyttade till en ort i ett annat inskrivningsområde.
 Detta fortgick sen på samma sätt om den värnpliktige flyttade till orter inom andra inskrivningsområden tills det år han avregistrerades som värnpliktig. Då arkiverades hans stamkort slutgiltigt i det inskrivningsområde han till hörde detta år (dvs där han var mantalsskriven detta år).
Om en person avled, emigrerade eller frikallades innan han blev avregistrerad av åldersskäl (ex: 47 år) finns hans stamkort arkiverad vid den inskrivningsmyndighet han tillhörde just då.
Om din ana emigrerade 1922 så skall du leta hans stamkort i det inskrivningsområde han bodde i när han emigrerade 1922.
 Indelningen i inskrivningsområden följde vanligen (men inte alltid) länsindelningen vilket gör att man kan gissa sig till rätt inskrivningsområde. Så ofta räcker det med län för att hitta rätt inskrivningsområde.
Sen gäller det att ha tur att stamkortet finns kvar och blivit digitaliserat också. /Hans