NULL Skriv ut sidan - SV: Torpet i en församling men kyrkobokförda i annan församling.

Anbytarforum

Titel: SV: Torpet i en församling men kyrkobokförda i annan församling.
Skrivet av: Leif Lundkvist skrivet 2019-12-14, 22:15
Som svar på den ursprungliga frågan kan man då säga att: Nej, inget torp i en församling hade folk kyrkobokförda i annan församling, åtminstone inte i fallet Röhult i Hemsjö socken.


Torpet Röhult ligger i Hemsjö socken i norra änden av St. Färgen, alldeles vid gränsen till Alingsås Landsförsaming, och på andra sidan gränsen finns Gården Röhult, som vid viss tid ägdes av Voltat Thamm (som också tidigare var namnet på ett hotell i Göteborg). Häradsekonomiska kartan (se ovan) visar att torpet Röhult tillhör gården Sandvik, men Sandvik är inte som jag först trodde en gård i närheten av norra St. Färgen, speciellt som St. och L. Sandvik är namn på två vikar i St. Färgen, utan en gård i norra änden av Ömmern, fortfarande i Hemsjö men längst österut och en bra bit söder om Röhult och det två områdena har ingen gemensam gräns.


Gården Sandvik har i kyrkböckerna något som bara kallas "Torp" och vad jag kan se aldrig har något namn, se t ex Hemsjö AI:4 (se ovan).  Den Ekonomiska kartan 7C Borås 4a Västerbodarna säger att Röhultstorpet har fastighetsbeteckningen Sandvik 2:1, medan själva gården på Ekonomiska kartan 4b Hjälmared givetvis är Sandvik 1:1 (ingen stor gård, gården Röhult i Alingsås Landsförsamling är betydligt större). I mantalslängden Kullings häradsskrivare (P) FIIc:674 (1941) Bild 930 / sid 90 (AID: v313097.b930.s90, NAD: SE/GLA/11200) finns samma beteckningar, en gård Sandvik 1:1 och ett Torp Sandvik 2, fortfarande utan namn, men det är ju helt klart Torpet Röhult som avses. Då är alltså torpet avstyckat och ägs av Ann-Ida Broström, känd från Broströmskoncernen i Göteborg.


På hitta.se kan man se att torpet Röhult idag är sammanslaget med Dumpevik och har fastighetsbeteckningen Bryngenäs 1:30, som ligger helt i den gamla landsförsamlingen, utom just Röhultstorpet. Har Röhult bytt församling?


Fullt klart är dock att när man vill se innevånarna på torpet Röhult ska man titta på torpet under Sandvik i Hemsjö socken, eller finns det någon hake i mitt resonemang?


Slutligen, i Alingsås landsförsamling (P) AI:12 (1889-1899) Bild 193 / sid 179 (AID: v42961.b193.s179, NAD: SE/GLA/13005) står om gården Röhult, "Sandvik kalladt", kan någon förklara det?