NULL Skriv ut sidan - SV: Slorf / Schlorff

Anbytarforum

Titel: SV: Slorf / Schlorff
Skrivet av: Martin Casterud skrivet 2019-08-05, 14:06
Sonia, tack för notisen. Ryttaren Pål har redan omnämnts i diskussionen och han är en av de personer som ännu inte hittat sin plats. Med tanke på att han uppges vara född i Ekeby socken är det inte omöjligt att skulle kunna vara ett av Frans Slorfs barnbarn, men det är bara en teori.


Johan, av det som framkommit hittills är det svårt att dra några slutsatser om riktigheten i Strokirks uppgifter. Vi vet att fadern Henrik Slorf enligt mantalsuppgifter ska ha varit bosatt som krögare på Blacksta i Kumla åtminstone 1638-1667, och innan dess enligt sonen Peters begravningsnotis bosatt 1626 ca i Rökulla i Lerbäck. Samtidigt så framgår det av ett brev från sonen Pål Slorf att fadern bör ha varit bosatt i Sverige åtminstone från 1610-talet, så det är rätt många obelagda år där fadern skulle kunna ha varit bosatt i Arboga. Detta är dock något som borde gå att få klarhet i genom studier av Arbogas domböcker och skattelängder under 1610-1630-talen. Man skulle även kunna undersöka Arboga vid mitten av 1640-talet för det ska ha varit då Anders flyttade vantmakeriet från Arboga till Stockholm.


Stämmer andrahandsuppgiften i byregistret för Blacksta 3 på www.kumla.se så ska Henriks patronymikon ha varit Persson och i så fall kan hans fader inte ha varit en fogde Anders Larsson i Arboga 1591-1598. Henriks hustru ska ju ha varit en andersdotter, så en teori är att blivit en sammanblandning med Henriks svärfader. Jag har tittat närmare på den fogden, och allt pekar på att den person Strokirk refererar till kallades Anders Larsson Gammal med koppling till Borgå i Finland. I Arboga rådhusrätt 1630-03-15 fordrar Erik Nilsson från Borgå arv efter sin hustrus farbror salig Anders Larsson Gammal, något som jag tolkat som att Anders inte hade några egna barn. Men det kräver självklart ytterligare studier. Intressant är dock att fogden sannolikt hade en broder Påvel, och det namnet är ju frekvent förekommande i släkten.