NULL Skriv ut sidan - SV: Lönnkvist

Anbytarforum

Titel: SV: Lönnkvist
Skrivet av: Henrik Sundholm skrivet 2019-07-01, 19:59
Hej!

Vad kul! Jag hade ett öga på annonsen faktiskt och såg till att spara ner bilderna som hade lagts upp i den. Hade dock inte möjlighet att ta mig till visningen.

Så visst är det rätt Lönnqvist. Det var mormors farmors far Per Johan Lönnqvist som byggde Lönnsborg. Jag har faktiskt skrivit ihop en liten biografiskt text om honom, så jag tar väl och klistrar in den:

"På mormors sida av släkten radar lönnkvistarna upp sig. De har varit spelmän och skomakare, bosatta i socknarna utanför Strängnäs sedan mitten av 1800-talet. Den förste av dem var Per Johan Lönnkvist, född på Askare gård i Vansö den 23 januari 1843. I sin barn- och ungdom kallade han sig för Jansson, efter hans far soldaten Jonas Jansson Ask. Men så en dag antecknas det i Strängnäs församlingsbok: ”Kallar sig Lönnkvist 1861-04-10.” Den dagen, tydligen den 10 april 1861, dömdes generationer av ättlingar att också bära släktnamnet Lönnkvist.

Vid tillfället bodde Per Johan i gård nr 69 i Strängnäs, som idag motsvarar adressen Storgatan 13-15. Dit hade han kommit 1859 för att lära sig till skomakare. Han gick i lära under sin namne och skomakarmästare Per Johan Hammarström och kan väl antas ha blivit färdig gesäll i samband med namnbytet. Mot slutet av året 1861 lämnade han Strängnäs för att söka lyckan i den kungliga huvudstaden Stockholm. Han slog sig ner på Baggensgatan 23 i Gamla stan, som på den tiden inte var ”stadsdelen Gamla stan” utan det egentliga Stockholm, och där började han verka som skomakare.

Adressen är inte ointressant. Baggensgatan 23 var nämligen ökänt för bordellverksamhet. På 1760-talet hade Ahlströms jungfrubur, en av landets mest omskrivna bordeller, legat där och sexhandeln fortsatte i en eller annan form tills långt in på 1800-talet, dock ej tills Per Johan anlände 1861. Så värst länge blev han inte kvar. Redan följande år flyttade han till Hantverkargatan 4 som idag ligger ett stenkast från Stockholms stadshus. Där tycks han ha samverkat med de två skomakarkollegorna Johan Petter Törnqvist och Erik Gustaf Ryd.

Men en lönnkvistare hör hemma i Strängnäs, och dit återvände han 1863. Under något år arbetade han för sin gamle mästare Hammarström i gård nr 111. Kringflackandet skulle snart ge efter för familjeliv. I slutet av 1864 gifte han sig med Katarina Charlotta Henriksson, en åtta år äldre piga från Eskilstuna, och tillsammans slog de sig ner i Fogdö socken. De fick inte mindre än sju barn, sju lönnkvistar varav alla utom en skulle leva till ålderdom. De fick sig en fast boplats tack vare Per Johan, som var lika bra på att maka hus som han var på att maka skor. Han byggde ett hus som stod färdigt 1886 och som döptes till Lönnsborg — lönnkvistarnas borg.

Lönnsborg tycks ha stannat i familjens ägo tills åtminstone i slutet av 1950-talet. Vid det laget var förstås Per Johan död sedan länge. Han avled till följd av njurlidande den 22 februari 1906."